Staffan Gröndal, verksamhetschef för kirurgi och urologi vid Danderyds sjukhus. Foto:Johan Adelgren

För att få ordning på sommarbemanningen på kirurg- och urologkliniken på Danderyds sjukhus ville verksamhetschefen Staffan Gröndal anställa en erfaren sjuksköterska som tidigare arbetat på sjukhuset.

Hon ville ha 230 kronor i timmen. Men när Staffan Gröndal ville ha klartecken från hr-avdelningen så tog det stopp. Det var droppen för Staffan Gröndal som nu slutar i protest. Han ska i stället gå tillbaka till sin tidigare kombinationstjänst som universitetslektor och kirurg på kliniken.

– Regionen i Stockholm har en hård styrning som innebär en lönekartell. Den är vår hr-avdelning väldigt lojal med. För mig som verksamhetschef och våra chefssjuksköterskor innebär det ju att vi får tag på alldeles för få sjuksköterskor i akutsjukvården. Det medför obemannade vårdplatser, att patienter tillbringar natten på akuten eller ligger på andra vårdavdelningar, säger Staffan Gröndal till Läkartidningen.

Enligt honom brottas kliniken med sjuksköterskebrist. I dag saknas 32 sjuksköterskor. Dessutom kommer det att bli 25 procent fler hyrsjuksköterskor i sommar jämfört med i fjol, till en mycket högre kostnad.

Hur tycker du att mandatet för en verksamhetschef borde se ut?

– Det borde vara som det var förr i tiden och som det är i alla vettiga företag. Nämligen att chefssjuksköterskan och verksamhetschefen ska fatta beslut om löner. Vi har fått förbud av hr-avdelningen för några hundralappar, som många gånger är det som behövs för att vi skulle kunna anställa en sjuksköterska.

Sjukhusets förhandlingschef Lennart Stenemyr var den som avrådde från timlönen på 230 kronor, men han vill inte kommentera det enskilda fallet.

– Det finns en budget och regler för hur vi hanterar lönefrågor inom sjukhuset och inom regionen. Vi kan inte ha en situation där sjukhusen konkurrerar om personalen med olika löner för samma arbete. Vi tillhör samma struktur, det finns ingen vits att köpa personal av varandra. Det skulle bara skapa oro i alla personalled, säger han till Svenska Dagbladet.