De flesta av de 1 000 fallen i Bangladesh rör barn, rapporterar nyhetsbyrån AFP som citeras av Sveriges Radio. Hittills i år har över 13 000 personer insjuknat i landet, varav 8 har avlidit. Myndigheterna beskriver det pågående utbrottet som det värsta sedan antalet fall av denguefeber började räknas för två decennier sedan.

Det värst drabbade området är huvudstaden Dhaka. Mångmiljonstaden har nu besprutats i försök att bli av med myggen som sprider denguefeber, men som också kan sprida andra virus. Samtidigt börjar blodbanker i Bangladesh få svårt att möta efterfrågan och annonserar nu efter donatorer i sociala medier. 

Denguefeber plågar också andra delar av Asien och i Filippinerna är antalet dödsfall betydligt högre än i Bangladesh. Hittills i år har 450 personer avlidit och landet har nu utlyst ett nationellt denguelarm, rapporterar nyhetsbyrån TT.

I Kambodja rapporteras omkring 5 000 fall per vecka, mot cirka 1 000 tidigare i våras. Och Singapore har haft sin mest intensiva vecka någonsin, sett till antalet rapporterade fall. 

Även andra delar av världen har drabbats. Det centralamerikanska landet Honduras upplever nu sitt största utbrott av denguefeber på 50 år, rapporterar brittiska Metro. Och i Brasilien har på sex månader 1,2 miljoner människor insjuknat, vilket lett till nära 400 döda.

Sjukdomen finns nu i de flesta tropiska och subtropiska områdena. Risken att dö är förhållandevis liten, men de insjuknade kan få allvarlig feber och inre blödningar. 

Enligt WHO har antalet infektioner 30-faldigats de senaste 50 åren. Organisationen beräknar att 50–100 miljoner människor drabbas varje år, världen över.

Det kan finnas flera orsaker till ökningen av denguefeber men värmen spelar in, dels för att viruset kan reproduceras fortare i myggan, dels för att myggorna i sig gynnas.

– Klimatet har under en tid varit extra gynnsamt för myggorna. Är det varmare kan myggorna reproducera sig snabbare, säger Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och statistiker vid Umeå universitet, till TT.

Det finns flera serotyper av denguevirus. En faktor bakom årets utbrott kan vara att många människor saknar immunitet mot den typ av virus som nu sprids. 

 

Läs även:

Ny klimatrapport från Lancet: – Risk för ökning av badsårsfeber runt Östersjön

Nya rapporten från FN:s klimatpanel – En halv grad får stora hälsoeffekter

Stort utbrott av denguefeber på Sri Lanka