Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har omkring 1 700 personer dött i det nuvarande utbrottet av ebola i Demokratiska republiken Kongo. 

Tidigare i veckan konstaterades ett dödsfall till följd av sjukdomen i miljonstaden Goma. Det är första gången viruset når en storstad i landet. Det är en av anledningarna till att WHO nu klassar ebolautbrottet som ett internationellt nödläge.

– Det är dags för världen att uppmärksamma det här och att vi fördubblar våra insatser. Vi behöver arbeta tillsammans med Demokratiska republiken Kongo för att stoppa utbrottet, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

En anledning till att det varit svårt att få bukt med ebolautbrottet är att det pågår väpnade strider i drabbade områden.

Svenska Folkhälsomyndigheten skriver i ett pressmeddelande att man följer utvecklingen av ebolautbrottet i Kongo. Myndigheten bedömer dock risken för smittspridning till Sverige som »ytterst låg«.

– Både vid det pågående utbrottet och under det tidigare utbrottet i Västafrika var det mycket få fall som upptäcktes i andra länder. I Sverige har vi tillgång till sjukvård med möjlighet att vårda och isolera en patient under säkra former om det skulle bli aktuellt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

På Universitetssjukhuset i Linköping finns en speciell högisoleringsenhet som kan vårda enstaka ebolapatienter under en längre tid. 

I år ska ytterligare en enhet av liknande karaktär öppnas vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Läs också:

Positiva resultat för ebolavaccin