– Det var jäkligt fräckt att vara däruppe och sjunga duett. Det var ju inget jag hade tänkt mig, berättar Johan Sampson, för Läkartidningen.

Han lyftes fram till scenen av publiken under spelningen på festivalen Lollapalooza i Stockholm. Dave Grohl kallade upp honom och sjöng tillsammans med publiken för läkaren. Sedan sjöng de båda tillsammans.

– Såna här grejer händer ju bara på deras konserter. Han är väldigt trevlig, genuin och snäll som person, säger Johan Sampson.

Historien har sin början 2015 under Foo Fighters konsert en varm sommarkväll på Ullevi i Göteborg. Där är Johan Sampson arenaläkare. Till vardags är han ortoped, handkirurg och därtill Foo Fighters-fan som gillar lite rock under operation. Spelningen kommer att bli historisk, ett av det amerikanska bandets mest kända ögonblick.

Redan under den andra låten trampar Dave Grohl fel, faller av scen och får en dislokerad fotledsfraktur, en skada han själv har berättat om i olika intervjuer. Det ser ut som att konserten ska ställas in. Men när Johan Sampson åtgärdat blödningen och reponerat foten vill Dave Grohl upp på scen igen.

– Vi hade inget gips, ingenting. Ambulansen kom men han bara vägrade. Min fru, som är sjuksköterska, åkte bort till ortopeden och hämtade gips. Under tiden tyckte han att där kunde vi ju inte sitta. Så han sa »då får du fan följa med upp på scen«. Ja, eller hur?! försökte jag svara lite ironiskt. Men den ironin gick inte riktigt fram på engelska.

– Så de lyfte upp honom. Och med hela paketet kom jag.

Dave Grohl bärs in på bår och sätts i en stol medan trummisen Taylor Hawkins sjunger en cover på »Under pressure«. Passande, då Johan Sampson sitter där och håller foten samtidigt som Dave Grohl får en gitarr och stämmer in.

– Han började rocka och ville inte sluta. Det var ju kul de första tio minuterna, men sedan började det bli lite jobbigt att sitta på knä och hålla foten, säger Johan Sampson och skrattar.

Konserten är lång och så småningom säger Johan Sampson till sångaren att hans fot verkligen måste gipsas. Han tas av scen, gipsas, kommer tillbaka och slutför den spelningen. 

Efter konserten åker de till sjukhuset och röntgar. Johan Sampson uppmanar Dave Grohl att operera foten, vilket han senare gör i London efter att Paul McCartney fört samman honom med en fotkirurg.

– Efter spelningen i Göteborg snackade vi en hel del och han berättade sin upplevelse av vad som hänt. Och då fick jag hans personliga mejladress. 

De träffas igen 2017 när bandet är gäster i tv-programmet Skavlan och Johan Sampson är överraskningsgäst. Och de ses ett kort tag i samband med konserten 2018, när bandet är tillbaka på Ullevi. Inför Lollapalooza mejlar Johan Sampson – och får svar.

Han och hans fru fick backstagepass så att de kunde träffa bandet och »tjöta lite« innan konserten. Men han hade egentligen aldrig sett en Foo Fighters-konsert på ett normalt sätt och ljudet bakom scen är inte så bra, så han sökte sig ut i publiken framför scenen. 

De hade egentligen kommit överens om att inte göra någon grej av att de kände varandra. Men Dave Grohl är en spontan person och så blev det inte.

– Jag stod i publikhavet och de körde igång »My hero«. Då började han skrika »where is he!?«.

Det är ett av världens största rockband, du är ett fan, och de tillägnar dig låten »My hero« – hur kändes det?

– Det är ju stort, det är jättekul! Hela den här grejen har ju blivit rockhistoria och det är kul att vara en liten del av det.

Då är ju du lite bundis med Dave Grohl nu då..?

– Haha, ja… Det är lite häftigt.

Johan Sampson har en stående inbjudan att komma hem på barbecue hos Dave Grohl i Los Angeles. Och när bandet spelar i Sverige är den numer världskände läkaren gärna i publiken.

– Jag är ju handkirurg utöver ortoped. Men det enda jag kommer att bli ihågkommen för är väl en fotkirurgisk insats, säger Johan Sampson och skrattar.

Se video och bild från händelsen nedan.

 

Läs även:

Kirurger jobbar bäst till rock’n’roll