Förra året återkallade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) legitimationen för en plastikkirurg. Läkaren överklagade beslutet, och nyligen slog Förvaltningsrätten i Stockholm fast att läkaren ska få tillbaka sin legitimation och i stället få en treårig prövotid. 

Nu rapporterar tidningen Dagens Medicin att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) överklagat förvaltningsrättens dom till kammarrätten.

Ivo anser det är nödvändigt att återkalla läkarens legitimation för att tillgodose patientsäkerheten, och att det inte räcker med prövotid.

– Vi anser att den oskicklighet som läkaren uppvisat inte kan komma till rätta med en prövotid. Hen har varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning och för patienternas säkerhet är det av största betydelse att hen inte får utöva någon yrkesverksamhet som läkare, säger Madeleine Lahdo, inspektör på Ivo, till tidningen.

Läkartidningen har tidigare berättat om plastikkirurgen som anmälts ett stort antal gånger till Ivo. Det gäller patienter som efter näsoperationer drabbats av komplikationer som andningshinder eller nästäppa.

Efter en utredning av tolv patientfall yrkade Ivo på att läkarens legitimation skulle återkallas. Enligt Ivo hade läkaren varit grovt oskicklig och genomfört operationer som strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet.

Läs mer:

Kritiserad plastikkirurg får tillbaka sin legitimation

Plastikkirurg mister legitimation