För sju månader sedan avslutade Läkare utan gränser och SOS Méditerranée sina sök- och räddningsinsatser för migranter i Medelhavet med fartyget Aquarius. 

»Eftersom verksamheten under lång tid har motarbetats av den italienska regeringen, uppbackad av andra EU-länder, har fartyget inte kunnat utföra sitt livräddande arbete«, skrev Läkare utan gränser i ett pressmeddelande i december förra året.

Nu meddelar organisationen att insatserna ska återupptas. I slutet av månaden väntas det nya räddningsfartyget Ocean Viking, som drivs av Läkare utan gränser och SOS Méditerranée, anlända till centrala Medelhavet.

Samtidigt riktar organisationen återigen kritik mot EU:s politik.

– Politikerna vill att allmänheten tror att de hundratals människor som dött till havs och de tusentals människor som sitter fångna i Libyen är ett acceptabelt pris att betala för att reglera migrationen, säger Sam Turner, ansvarig för Läkare utan gränsers insatser i Libyen och räddningsinsatser på Medelhavet, i ett pressmeddelande.

Enligt Läkare utan gränser har åtminstone 426 män, kvinnor och barn dött i försök att ta sig över Medelhavet sedan årsskiftet.