Apropå Sylfs undersökning som visade om att närmare var tredje yngre läkare funderar på att lämna vården skriver DN:s Barbro Hedvall den 6 juli en ledare med rubriken »Sådana läkare vill vi inte ha«.

Det ligger säkert en del i kritiken av landstingen, regionerna, som arbetsgivare, konstaterar Barbro Hedvall men undrar vad de nya läkarna hade väntat sig. »Det tycks vara mötet med själva verkligheten som får nyblivna läkare att rygga tillbaka«, skriver Barbro Hedvall. Och även om inte läkaryrket ska vara ett kall så bör, enligt Barbro Hedvall, den som ger sig på en så krävande utbildning under mer än fem år »vara mer fokuserad och seriös«. »Utbildningen kostar tid och pengar för individ och samhälle och det står många i kö till utbildningsplatserna«, påpekar hon.

Sylfs ordförande Madeleine Liljegren svarar Barbro Hedvall i ett inlägg med rubriken »Det är de unga läkarnas engagemang som får dem att vilja byta jobb«. 

»Hade du läst rapporten noggrannare, och kommit till de kommentarer som de blivande läkarna har lämnat, så skulle du inte ha skrivit den här texten. Den ilska och den frustration som de blivande läkarna här ger uttryck för visar ju precis hur motiverade och engagerade de är – i sitt yrke!«, skriver Madeleine Liljegren bland annat.

Läs även:

Almedalen 2019: Många unga läkare funderar på att lämna sjukvården