Reaktionerna på DN:s Barbro Hedvalls ledare den 6 juli med rubriken »Sådana läkare vill vi inte ha« fortsätter.

I dag svarar underläkaren Fanny Nilsson i DN under rubriken »Vem ska vårda Barbro?«.

»Det är mig Barbro Hedvall skriver om i sin ledare«, skriver Fanny Nilsson och beskriver sig som en av alla som väntar på AT och vikarierar utan handledare med »ansvar bortom rimlighetens gräns«. 

»Du efterfrågar seriositet, du efterfrågar yrkesetik. Berörs man inte på djupet av de brister i patientsäkerheten vi vadar i varje dag, kan man knappast kallas seriös. Att påstå att det är okej att underläkare jobbar utan handledning år ut och år in på icke-tjänster, är inte yrkesetik. De läkare som inte ser och lider av detta, och som inte gör vad de kan för att förändra: Sådana läkare vill vi inte ha«, skriver Fanny Nilsson.

Barbro Hedvall svarar i anslutning till artikeln att hennes ledare inte handlade om läkarnas arbetssituation utom om det »anmärkningsvärda att så många läkare inte vill arbeta i yrket (…) efter en så lång och eftertraktad utbildning. Jag antydde att det kunde vara skäl att pröva studenters hållning någon gång under utbildningen. Fanny Nilssons inlägg har inte påverkat denna min uppfattning.«

Läs mer:

»När inget annat hjälper lämnar vi vården«

Många unga läkare funderar på att lämna sjukvården

Sylf svarar DN:s Barbro Hedvall

Läkartidningens podd: »Förskräckligt att så många unga läkare vill lämna yrket«