Juana Sorainen var en av de läkare på Akademiska sjukhuset som kom förbi och pratade och åt tårta med Jill Taube och Maria Zetterlund Gustafsson (bilden). Foto: Jill Taube

Jill Taube, psykiater, och Maria Zetterlund Gustafsson, allmänläkare, var båda intresserade av friskvård och träning, samtidigt som de såg att ohälsan i läkarkåren ökade, bland annat i form av utmattning. Båda hade patienter som var läkare. De funderade, de bollade idéer och det mynnade ut i att de för två år sedan ordnade en återhämningsresa till Rhodos för läkare.

För att sprida idén och få bokningar startade de Facebook-gruppen »Vem som tar hand om doktorn?«. De hoppades samla kanske 40–50 medlemmar. Efter bara fyra veckor var de 500. Och de flesta ville inte följa med på resan heller.

– Då förstod vi. Detta är inte bara en resa, detta står för något mer. Vi hade fångat ett behov! säger Jill Taube.

Sedan dess har det rullat på. I dag är de 7 000 medlemmar i gruppen, som fungerar som ett kollegialt nätverk. Jill Taube och Maria Zetterlund Gustafsson är administratörer för gruppen. Fokus är läkarrollen mer än kliniska tips. Diskussionerna handlar till stor del om arbetsmiljö, arbetssituationen, hur man har det som doktor, hur många nattjourer man går och så vidare. På fredagarna har de »Fredagsfys« och delar träningstips. Det är mycket fokus på friskfaktorer.

Det har också hänt mer utanför Facebook. De har arrangerat 25–30 evenemang, föreläsningar, kryssningar, spahelger och resor – förutom Rhodos – Kroatien och Marstrand. De första Rhodos-resenärerna har blivit en egen grupp och pratar om »Rhodos-effekten«, berättar Jill Taube. 

I slutet av september ska de åka till Åre. Det blir fjällvandring och föreläsning på Åre hälsocentral med suicidforskaren Ullakarin Nyberg.

Läkarförbundet har också ett kollegialt nätverk, men av ett annat slag, ett samtalsstöd med tystnadsplikt. »Vem tar hand om doktorn?« har inga ambitioner att erbjuda detsamma.

– Vi bara råkade födas, och vi bygger nätverk. Men vi har inget coachande uppdrag. Vi är inte någons doktor eller samtalsterapeut, säger Jill Taube.

I dag fredag den 23 augusti firar gruppen två år och Jill Taube och Maria Zetterlund Gustafsson bjöd på födelsedagstårta utanför huvudingången till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Jill Taube uppskattar att hon och Maria Zetterlund Gustafsson tillsammans ägnar omkring en halvtid på nätverket som har också en egen webbplats. Det fungerar tidsmässigt eftersom de båda är egna företagare, men de går minus ekonomiskt.

– Vi jobbar på att bli mer ekonomiskt hållbara också. Vi har hittat en nisch som ingen tagit hand om tidigare, säger Jill Taube.

Läs även:

Stöttande Facebook-grupp har samlat 5 000 läkare