Foto: Ulf Sirborn

Ett av Kinas mest ansedda universitet, Jiao Tong i Shanghai, rankar varje år omkring 1 500 lärosäten runtom i världen. Shanghai-rankningen, vars formella namn är Academic ranking of world universities (AWLU), görs utifrån universitetens forskning och gäller både medicinska lärosäten och andra.

I år hamnar Karolinska institutet (KI) på 38:e plats, vilket är det bästa resultatet sedan listan startade 2003. I fjol låg KI på plats 44.

Rektor Ole Petter Ottersen skriver i sin blogg att Karolinska institutets placering är »ett kvitto på att vi är på rätt väg«. Men han skriver också att det är lätt att bli fartblind och luta sig tillbaka. I en sektor som utvecklas snabbt och där allt fler gör anspråk på forskningsmedel gäller det att »finnas med, hitta nya samverkansaktörer och fortsätta gå framåt inom de områden där vi redan är ledande«.

KI:s placering delas med de båda amerikanska universiteten University of Colorado at Boulder och University of Illinois at Urbana-Champaign. I USA rankas de på platserna 25 och 26.

I toppen av Shanghai-rankningen ligger Harvard på en förstaplats, följd av Stanford. På tredje plats kommer Cambridge i Storbritannien.

Uppsala universitet är på plats 62 och Stockholms universitet på plats 73. Lunds universitet hamnar i den osorterade gruppen för platserna 101–150, samma som i fjol. Göteborgs universitet hamnar i gruppen 151–200, vilket är ett litet tapp.

Shanghai-rankningen är en av flera som internationella studenter sneglar på när de söker sig till olika universitet. En av de andra görs av den brittiska tidskriften Times Higher Education (THE). Även där rankas KI i år bäst bland de svenska universiteten. 

Läs även:

KI återigen bästa svenska universitet på rankningslista

KI faller i rankning