Anna Nergårdh. Foto: Sören Andersson

Primärvården har redan i dag i uppdrag att ge stöd till personer med lättare psykisk ohälsa. Men regeringen tycker att tillgängligheten är för dålig och vill utreda om vårdcentralerna kan ta ett större ansvar. 

– När du mår dåligt ska du snabbt kunna få hjälp, även innan det gått så långt att du behöver söka upp den specialiserade psykiatrin. Därför påbörjas nu arbetet med att ta fram nya insatser för personer med lättare psykisk ohälsa. På så sätt kan vi förebygga svårare psykisk ohälsa och sjukskrivningar, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Beslutet att utreda en ny vårdform bygger på en av punkterna i januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. 

Anna Nergårdh får uppdraget i form av ett tilläggsdirektiv till utredning »Samordnad utveckling för god och nära vård«. I uppdraget ingår även att analysera vilka utbildningsinsatser som finns för att ta hand om lättare psykisk ohälsa i första linjens hälso- och sjukvård, samt att bedöma behovet av nya utbildningsinsatser.

Uppdraget ska redovisas senast den 15 januari 2021. Anna Nergårdhs huvudbetänkande ska enligt plan lämnas i mars nästa år.

Läs även:

Nergårdh: Vi måste lyfta kommunerna i den nära vården 

Regeringens utredare Anna Nergårdh: »Jag hoppas att förslag om primärvårdsreform kommer snart«

Utredarens förslag: De kan vara fast läkarkontakt i primärvården