Frågan om att erbjuda även pojkar HPV-vaccin inom ramen för det allmänna vaccinationsprogrammet har dragits i långbänk, vilket Läkartidningen berättat om vid flera tillfällen.

Eftersom ett regeringsbeslut i frågan dröjer har bland andra Region Stockholm tidigare flaggat för att man ville gå före regeringen och börja erbjuda pojkar HPV-vaccin.

Men det är i dag inte aktuellt, konstaterar Region Stockholm efter att ha utrett frågan, skriver Dagens Nyheter.

Enligt de beräkningar som hälso- och sjukvårdsförvaltningen gjort skulle kostnaden för att organisera och genomföra vaccinationen av pojkar hamna på mellan 30 och 50 miljoner kronor per år, beroende på om vaccinationen görs inom skolhälsovården eller i primärvården.

– När jag såg de här siffrorna, så inser jag att det är väldigt mycket pengar. Vi har inte det budgetutrymmet just nu. Vi har ett tajt budgetutrymme för 2020, säger Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsråd till Dagens Nyheter.

Hon säger också att det absolut bästa för jämlikheten är ett nationellt vaccinationsprogram – något som är ett statligt ansvar.

Beräkningarna utgår från en 60- respektive 80-procentig täckningsgrad och två till tre vaccinationstillfällen.

Det är Vänsterpartiet som i en skrivelse föreslagit att Stockholm ska förekomma regeringens beslut. Jonas Lindberg, partiets talesperson i sjukvårdsfrågor, är inte nöjd med beskedet från regionen.

– Att landets rikaste region inte skulle ha råd att lägga 50 miljoner kronor på detta, det köper inte jag, säger han och tillägger att det skulle sätta press på regeringen om Stockholm, som landets största region, går före.

Enligt Dagens Nyheter ger socialminister Lena Hallengren inga nya besked i frågan, utan hänvisar till den pågående budgetprocessen och till att frågan om HPV-vaccin för pojkar är under beredning inom regeringskansliet. 

Flickor har erbjudits vaccination mot HPV inom ramen för det nationella allmänna vaccinationsprogrammet sedan 2010 som skydd mot livmoderhalscancer.

Enligt Folkhälsmyndigheten skulle HPV-vaccination av pojkar kunna förebygga ytterligare 120 till 130 cancerfall varje år, beroende på val av vaccin. Hos män handlar det främst om cancer i svalg, penis och anus.

Som Läkartidningen tidigare berättat har Region Blekinge beslutat att börja vaccinera pojkar mot HPV inom skolhälsovården under nästa år.

Läs också:

HPV-vaccin till pojkar i Blekinge dröjer

Blekinge först med HPV-vaccin för pojkar

Kostnaden för HPV-vaccin till pojkar ska utredas ytterligare

Ny regering krävs för beslut om HPV-vaccin för pojkar