Många svenska patienter har med ersättning från Försäkringskassan fått behandling för hyperhidros, överdriven svettning, på Svettmottagningens klinik i Köpenhamn. 

Men nu meddelar Svettmottagningen att kliniken i Danmark stänger den 1 september i år. Och bakom det hela ligger alltså de nya transparenta listor över regionernas priser för svettbehandlingar som ska ligga till grund för ersättningsnivåerna från Försäkringskassan. 

Johan Rosengren, verksamhetschef på Svettmottagningen, anser att prislistorna strider mot EU:s riktlinjer eftersom bara en liten del av vårdkostnaderna räknas med:

– De nya nivåerna täcker inte ens läkemedelskostnaderna, vilket är häpnadsväckande. Ingen kan bedriva verksamhet under dessa förutsättningar, säger han i en kommentar på Svettmottagningens webbplats.

Bakom beslutet ligger också en dom i Högsta förvaltningsdomstolen i maj i år. Domen slog fast att patienter inte automatiskt har rätt till ersättning för vård i ett annat EES-land. Det som avgör är om patienten skulle ha fått vården bekostad av det offentliga, om den tillhandahållits i Sverige.

Fallet gällde en kvinna med hyperhidros som under 2017 fick behandling med botulinumtoxin av armhålor, händer och ljumskar på kliniken i Danmark.

Försäkringskassan beviljade ersättning för behandlingen av armhålor och händer. Men inte för behandlingen av ljumskar eftersom kvinnans hemlandsting inte tillhandahöll den typen av behandling vid den aktuella tidpunkten.

Kammarrätten gick på kvinnans linje när hon överklagade beslutet. Högsta förvaltningsdomstolen gjorde dock samma bedömning som Försäkringskassan.

Svettmottagningen fortsätter att bedriva verksamhet i Stockholm. Behandlingen ger dock inte rätt till ersättning från Försäkringskassan.

Enligt ersättningslagen ska ersättningen för den planerade vård en patient får utomlands högst motsvara det som vården skulle ha kostat i Sverige.

Men bristen på transparenta prislistor har gjort att Försäkringskassan inte kunnat beräkna ersättningsnivåerna utifrån priset för motsvarande behandling i Sverige – utan varit tvungen att betala ut patientens faktiska kostnad för vården utomlands, med avdrag för patientavgift.

Läs också:

Transparenta prislistor ska kapa svettmiljoner