Enligt lokaltidningen Skaraborgs Allehanda samlade torgmötet cirka 5 000 personer.

Bakgrunden till protesterna är ett prognostiserat sparbeting på 250 miljoner kronor inom Skaraborgs fyra sjukhus i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad. Flera besparingsförslag utreds just nu. Ett av dem har väckt stark kritik – att ta bort en tredjedel av vårdplatser vid medicinavdelningen på sjukhuset i Lidköping, och samtidigt förstärka medicinkliniken på sjukhuset i Skövde.  

Under mötet talade bland andra överläkaren Magnus Peterson, som arbetat som kardiolog och invärtesmedicinare i Lidköping i 28 år och arbetar på medicinkliniken. Han har tidigare kommenterat sparplanerna i Läkartidningen.

Flera andra läkare vid Skaraborgs sjukhus i Lidköping har, bland annat i ett brev till sjukhusledningen, varnat för att en neddragning av vårdplatser på sikt riskerar att leda till att akutmottagningen försvinner från Lidköping. Läkarna misstänker att politikerna planerar att göra sjukhuset till ett sjukhus för elektiv vård.

– Egentligen demonstrerar vi för att vi inte vill flytta vårdplatserna, men om man ser det indirekt om man tar bort 21 vårdplatser – varför ska man då ha en akutverksamhet? Både läkare och sjuksköterskor och folk i allmänhet oroar sig för det här, säger Emma Larsson som är initiativtagare till protestmarschen till SVT Nyheter Väst.

Pär Johnson (L), som är sjukvårdsstyrelsens ordförande, säger till SVT att det inte finns några planer på att röra akutverksamheten i Lidköping.

– Skulle det bli en direkt eller indirekt effekt av att ta bort 21 vårdplatser, då kan vi inte genomföra det beslutet.

Under hösten väntas beslut om vilka åtgärder som ska sättas in för att Skaraborgs sjukhus ska klara sparbetinget. 

Läs också:

»På ett litet sjukhus är man alltid i skottlinjen«

»Bra att de höjer rösten i Lidköping«

Stor oro för neddraganing av vårdplatser i Skaraborg

60 heltidstjänster ska försvinna från Skaraborgs sjukhus

Krisen vid Skaraborgs sjukhus: Elektiva operationer ställs in

Läkarlarm: Ortopedin i Skövde i kris

Krisen på ortopeden i Skövde ska lösas »inom sjukhusets ramar«