Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) avgår. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Annika Strandhälls sambo gick bort för en månad sedan. Då tog hon en paus från regeringsarbetet, och nu har hon kommit fram till att hon behöver lämna regeringen för sina barns skull.

– Orsaken till att jag fattat det här beslutet är att jag behöver kunna styra över min almanacka och fokusera på tjejerna som har det tufft just nu. Jag vill få tid till det på ett annat sätt än vad som är möjligt i statsrådsuppdraget. I uppdraget som minister är man ständigt i strålkastarljuset på ett eller annat sätt. Vi behöver lite lugn och ro helt enkelt, säger Annika Strandhäll till Dagens Nyheter.

Annika Strandhäll kommer att fortsätta som riksdagsledamot.

Annika Strandhäll har suttit i regeringen sedan 2014, först som socialförsäkringsminister. Under våren och sommaren 2017 var hon även tillförordnad folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister då Gabriel Wikström var sjukskriven. Sedan var hon socialminister 2017–2019 och efter regeringsombildningen i vintras blev hon återigen socialförsäkringsminister.