Den pensionerade läkaren, som är medlem i en läkarförening för aktiv dödshjälp, berättade i en intervju med den danska radiokanalen 24/7 i februari 2017 att han hjälpt mer än tio danskar med kronisk sjukdom att dö genom att skriva ut medicin som de sedan tagit. Läkaren har även lagt ut en självmordsmanual på nätet, där han tipsar om vilka mediciner som kan användas för att ta sitt eget liv.

Efter radiointervjun delgavs läkaren misstanke om brott och blev av med sin förskrivningsrätt. Aktiv dödshjälp är förbjudet i Danmark och kan ge upp till tre års fängelse. Läkaren åtalades och dömdes i både tingsrätt och hovrätt till villkorlig dom. Nu har högsta instansen, Högsta domstolen i Danmark, sagt sitt. Även där döms han till ett 60 dagars villkorligt fängelsestraff för medhjälp vid två självmord och ett självmordsförsök.

Fängelsestraffet behöver bara avtjänas om läkaren begår nya, liknande brott. Han säger till nyhetsbyrån Ritzau att han tänker fortsatta ge aktiv dödshjälp.

– Högsta domstolen har talat. Så är det, så ska den danska lagen tolkas. Men det kan jag inte leva med. Nu återupptar jag mitt rådgivningsarbete – olagligt eller inte, säger läkaren enligt nyhetsbyrån.

Läkaren berättar för tidningen Berlingske att han varje dag blir kontaktad av människor som vill ha hjälp att dö. Han beskriver sitt fängelsestraff som en »bagatell« jämfört med det lidande som de som kontaktar honom genomgår. Han tillägger att han bara hjälper allvarligt sjuka, aldrig människor som vill ta livet av sig av andra anledningar.

Rättegången mot läkaren har väckt en debatt om aktiv dödshjälp i Danmark. Enligt SR Ekot är det endast två mindre partier, Folketinget Alternativet och Nya Borgerlige, som är för aktiv dödshjälp.