Under de tre senaste åren har svenska vårdgivare lämnat in 233 lex Maria-anmälningar som är så undermåliga att de inte kan godkännas. Detta även efter att vårdgivaren fått chans att komplettera utredningen. Det innebär att drygt tre procent av lex Maria-utredningarna under perioden underkändes.

Det visar statistik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Kerstin Nilsson, inspektör vid Ivo, menar dock att den låga andelen underkända lex Maria-utredningar inte nödvändigtvis tyder på att vårdgivarna sköter sitt utredningsansvar. 

– Siffrorna säger inget om hur ofta vi har behövt begära kompletteringar eller åka ut på inspektion. Det tar ganska lång tid innan vi bedömer att vi måste stänga ner en utredning och öppna en verksamhetstillsyn, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Kerstin Nilsson uppskattar att Ivo i så mycket som 40–50 procent av fallen ber om kompletteringar av vårdgivarens utredningar.

– Många gånger brister vårdgivaren i att verkligen titta på de bakomliggande orsakerna. Man kanske inte har frågat sig varför personalen till exempel inte följde rutinerna, säger hon till Siren.

Statistiken visar också att det finns regionala skillnader. Störst andel underkända lex Maria-utredningar kommer från Gotland där 8,9 procent har underkänts under de senaste tre åren.

Lägst andel underkända utredningar har Jämtland och Uppsala län som båda ligger under en procent för samma period.

Läs också:

Nästan ett halvår till lex Maria