Sjukhusdirektören Jörgen Thorn har fått i uppdrag att lägga fram förslag på en effektivare struktur över vårdplatser och bemanning. När Skaraborgs sjukhusstyrelse träffas på fredag kommer flera aktuella åtgärder att tas upp.

Det handlar bland annat om att flytta elva vårdplatser från medicinkliniken i Lidköping till Skövde och stänga en äldre psykiatrisk avdelning på sjukhuset i Falköping.

Andra åtgärder handlar om att samlokalisera vårdplatser på Skaraborgs sjukhus Skövde för att få större enheter om 21 eller 28 vårdplatser. Sammanslagningarna som kan bli aktuella är gynekologi/urologi, palliativa avdelningen/öron- näsa- hals alternativt öron- näsa- hals/ortopedi. Att samordna stroke/neuro/rehab och sårcentrum/njurmedicin utreds också, samt att öka antalet vårdplatser inom lungmedicin.

På sjukhuset i Lidköping utreds samordning av vårdplatser inom gastroenterologi och kirurgi.

Man undersöker även sammanslagningar inom öppenvården i Skövde, här nämns onkologisk öppenvård och gynekologi/urologi specifikt.

– Den bakomliggande orsaken till förslagen är att skapa ett robust och hållbart Skaraborgs sjukhus och på det sättet också minska kostnader för att nå en budget i balans. Vårt mål är att i allt väsentligt skapa vårdavdelningar med 21 eller helst 28 vårdplatser, vilket borgar för att vi ska kunna bemanna på ett förutsägbart, långsiktigt och patientsäkert sätt, skriver Jörgen Thorn i ett mejl till lokaltidningen.

På reporterns fråga om hur det ska gå till att slå ihop två så pass olika verksamheten som öron- näsa- hals och palliativ vård svarar sjukhusdirektören:

– Alla förslag som lyfts kommer att bli föremål för risk- och konsekvensanalys innan beslut tas. Rent generellt är det ett omfattande och viktigt arbete som kräver allas goda engagemang och delaktighet. Det handlar bland annat om samplanering, utarbetande av rutiner och utbildning.  

Flera av förslagen utreds dock fortfarande, och har ännu inte MBL-förhandlats. De flesta av förslagen är inte uppe för ett eventuellt beslut förrän i oktober och november. En del kräver beslut i sjukhusstyrelsen, medan berörd verksamhetschef eller sjukhusdirektören fattar beslut om andra förslag.

Bakgrunden till åtgärderna är ett prognostiserat sparbeting på 250 miljoner kronor inom Skaraborgs fyra sjukhus i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad. 

Förändringarna har skapat stor oro, särskilt i Lidköping. Flera läkare har, bland annat i ett brev till sjukhusledningen, varnat för att en neddragning av vårdplatser på sikt riskerar att leda till att akutmottagningen försvinner från Lidköping. Läkarna misstänker att politikerna planerar att göra sjukhuset till ett sjukhus för elektiv vård. En protestmarsch hölls i staden i augusti och 23 000 namn för bevarande av sjukhuset har samlats in och överlämnats till sjukhusstyrelsens ordförande. 

Läs också:

Tusentals demonstrerade för sjukhuset i Lidköping

»På ett litet sjukhus är man alltid i skottlinjen«

»Bra att de höjer rösten i Lidköping«

Stor oro för neddraganing av vårdplatser i Skaraborg

60 heltidstjänster ska försvinna från Skaraborgs sjukhus

Krisen vid Skaraborgs sjukhus: Elektiva operationer ställs in

Läkarlarm: Ortopedin i Skövde i kris

Krisen på ortopeden i Skövde ska lösas »inom sjukhusets ramar«

Akutsjukhus med verksamhet på fyra orter

Skaraborgs sjukhus är ett akutsjukhus med vård inom ett trettiotal medicinska, kirurgiska och psykiatriska specialiteter. Sjukhuset är en del av Västra Götalandsregionen, och har verksamhet i Falköping, Lidköping, Mariestad och Skövde.