Laskerpriset anses som det finaste och mest prestigefyllda för medicinsk forskning, efter Nobelpriset. Många av dem som fått Nobelpriset i fysiologi eller medicin har tidigare belönats med just Laskerpris.

Priset delas ut i tre kategorier och nu står det klart vilka som är årets mottagare.

Priset för klinisk forskning går till amerikanerna Michael Shepard och Dennis Slamon och tysken Axel Ullrich.

Enligt juryns motivering belönas de för att ha uppfunnit Herceptin (trastuzumab), den första monoklonala antikroppen som blockerar ett protein som orsakar cancer, och för utvecklingen av den som en livräddande behandling för kvinnor med bröstcancer.

I dag är läkemedlet Herceptin standardbehandling för kvinnor med så kallad HER2-positiv bröstcancer, vilket uppskattas vara ungefär 20 procent av alla med bröstcancer. Herceptin minskar risken för återkomst av cancer och förlänger överlevnaden för patienter med såväl metastaserad sjukdom som sjukdom i tidigt stadium.

Dennis Slamon belönades tidigare i år också med Sjöbergpriset för sin forskning kring Herceptin.

Priset för grundforskning går till Max Cooper och Jacques Miller »för deras upptäckt av de två klasserna av lymfocyter – B- och T-celler – en prestation som gav kunskap om hur det adaptiva, eller specifika, immunsystemet är organiserat och som blev startskottet för den moderna immunologin«.

Priset för insatser i allmänhetens tjänst går till Gavi, ett globalt samarbete som arbetar för att öka tillgängligheten till vacciner i hela världen och därmed minska barnadödligheten.

Gavi har hittills hjälpt till att vaccinera mer än 760 miljoner barn och räddat mer än 13 miljoner liv i 73 länder, enligt Laskerstiftelsen.

Läs mer om årets pristagare på Laskerstiftelsens sajt.