– Vi har en skaplig bild av vad potentiella leverantörer hakat upp sig på. Det gällde inte minst karenskravet, säger enhetschefen Tomas Andersson.

I det tidigare underlaget för upphandling fanns ett krav på ett halvårs karenstid innan en regionanställd kan börja jobba för en privat vårdgivare. Som Läkartidningen har berättat har det väckt kritik både bland regionanställda och facket.

Sjukhuset drivs i dag av Capio, vars avtal upphör den 1 januari 2021. I våras gick Västra Götalandsregionen ut med en upphandling, som alltså inte resulterade i några anbud. 

Nu hoppas regionen att det nya underlaget till upphandling ska vara mer attraktivt. Förutom det slopade karenskravet har regionen förtydligat vad som förväntas gällande exempelvis lokaler och patientvolymer, punkter där vårdleverantörer känt en viss osäkerhet.

– Man har frågat »kommer vi att få alla volymer som efterfrågas?«. Det har ju varit vår bedömning, men nu har vi sagt att vi förväntar oss att remissflödet ska motsvara 100 procent av det ekonomiska taket och vi går in och garanterar 70 procent av prestationsersättningen, säger Tomas Andersson.

Socialdemokraterna är dock kritiskt till att stryka karenskravet. Partiet menar att det äventyrar kompetensförsörjning för andra sjukhus, främst Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Närheten till Sahlgrenska, och den specialistkunskap som finns där, gör läget i upphandlingen av Lundby extra känsligt. Vi har redan brist inom vissa kompetenser, och därmed långa köer. En ytterligare dränering av personal gynnar varken regionens sjukvård eller patienterna, säger Ann-Christine Andersson (S), andre vice ordförande i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, i ett pressmeddelande.

 

Läs även:

Karenstid för anställda oroar läkarföreningen i Västra Götaland

Karens för VGR-anställda som vill jobba privat väcker kritik