Fler än 2 100 personer har avlidit till följd av ebolautbrottet i Demokratiska republiken Kongo, även kallat Kongo-Kinshasa. Trots behandling och vaccin finns områden där smittspridningen har fortsatt i över ett år och andra, tidigare skonade områden, där spridningen tagit fart. Och det beror på att vaccineringen går för långsamt, menar Läkare utan gränser.

Organisationen deltar i arbetet med att vaccinera människor i de eboladrabbade områdena. Men det är Världshälsoorganisationen (WHO) som ansvarar för tillgången på vaccin. Och nu kritiserar Läkare utan gränser WHO för att ransonera det.

– Vi tror att det både är möjligt och nödvändigt att snabba på takten när det gäller vaccinationsinsatsen. Det skulle gå att vaccinera 2 000–2 500 personer om dagen, till skillnad från dagens 1 000–1 500, säger Isabelle Defourny som ansvarar för Läkare utan gränsers insats, i ett uttalande på organisationens webbplats. 

Läkare utan gränser menar att deras arbete för att öka tillgången till vaccinet har försvårats på grund av WHO:s »hårda kontroll« och kriterier för vilka som ska få vaccinet. Bland annat påpekar man att en tredjedel av sjukvårdspersonalen som arbetar närmast patienterna i den hårt drabbade staden Beni, inte har blivit vaccinerade.

Läkare utan gränser vill se en oberoende internationell samordningskommitté för vaccinationsinsatsen. Den oberoende kommittén föreslås baseras på samma modell som användes 1997 för att hantera stora utbrott av hjärnhinneinflammation, kolera och gula febern. I den kommittén ingick Läkare utan gränser, Röda korset, FN:s flyktingorgan Unicef och WHO.

Världshälsoorganisationen förnekar att de begränsar användningen av vaccinet och uppger till nyhetsbyrån AFP att de gör allt de kan för att begränsa spridningen av ebola:

»Vi har ett nära samarbete med Demokratiska republiken Kongos regering för att nå så många samhällen och individer som möjligt i området för utbrottet.«

Utöver det vaccin som används just nu har WHO velat införa ett nytt som produceras av en annan tillverkare. Det vaccinet har dock ännu inte genomgått klinisk prövning, skriver AFP.

I juli fick Kongo-Kinshasas sjukvårdsminister avgå efter att ha blivit fråntagen ansvaret för landets insatser mot ebolautbrottet. I sin avskedsansökan kritiserade han WHO för att försöka introducera det nya vaccinet. Han har sedan dess även åtalats för förskingring av pengar som skulle ha använts mot ebolautbrottet, något han själv förnekar. 

 

Läs även:

Två experimentella läkemedel ökade överlevnaden markant vid ebola

Nytt fall av ebola i Goma

Ebolautbrott bedöms som internationellt nödläge

Positiva resultat för ebolavaccin