Den digitala vårdgivaren Kry har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter att läkarens flickvän i våras kontaktat företaget. I anmälan skriver Kry att kvinnan kunnat redogöra för detaljer om flera patientbesök där hon suttit med utanför bild så att patienterna inte har sett henne.

Ett fall handlade om en mamma som var orolig för sin dotters psykiska ohälsa. Ett annat exempel gällde en ung kvinna med könssjukdom. Flickvännen som kontaktade Kry uppgav att hon sett bilder på eksem, utslag och könsorgan som »människor i förtroende har visat upp i er app«.

Snart efter att kvinnan kontaktat Kry, bokade vårdgivaren ett möte med henne för att samla in ytterligare information. Där berättade hon att läkaren varit noga med att hon inte skulle synas i bild. När Kry frågade kvinnan om hon inte själv tyckte att det kändes fel, svarade hon att hon »var nykär och så«.

Händelserna ska ha inträffat hösten 2017, vilket betyder att kvinnan dröjde 1,5 år med att berätta. I samtalet med Kry sa hon att anledningen var att den nu anmälda läkaren själv ville utveckla en app i stil med Krys och att hon inte ville att fler patienter skulle drabbas.

Linda Bengtsson, pressansvarig på Kry, säger till Läkartidningen att företaget har en inskolning där man går igenom rutiner och regler om exempelvis samtalsmiljön. I det här fallet har dock läkaren brutit mot dessa och Kry gjorde därför en anmälan till IVO.

– Vi har väldigt tydliga arbetsmetoder och beslutsstöd för att säkerställa att vi har en tjänst med hög patientsäkerhet, säger Linda Bengtsson.

Läkaren arbetar inte längre på Kry.