Region Jönköpings län. Illustration: Mostphotos

– Det som har hänt i år är att överskottet har blivit extremt högt. Det handlar om två saker. Vi har mer värdeökning på våra finansiella placeringar än vad vi kunde drömma om. Och det andra är att vi har fått en hel del riktade statsbidrag som vi inte hade med i planeringen, säger ekonomidirektör Jane Ydman till Sveriges Radio P4 Jönköping.

Regionen hade budgeterat ett överskott på 375 miljoner kronor för att finansiera en rad projekt framöver, bland annat byggen på länets tre sjukhus och en stor bussdepå för länstrafiken. För att nå dit valde regionen att för 2019 höja skatten 50 öre till 11,76 kronor.

Men överskottet ser alltså ut att bli betydligt större än vad man räknat med – nära 900 miljoner kronor, vilket är rekord. De pengarna kommer inte att gå rakt in i verksamheterna. De riktade bidragen ska gå till sina ändamål, och i övrigt går överskottet till att bekosta regionens projekt.

– Vi behöver inte låna som andra gör utan vi kan använda egna medel, säger Marcus Eskdahl (S), regionråd i Region Jönköpings län, till SVT Nyheter Småland.

Han säger också att en annan orsak till det goda ekonomiska resultatet är att personalen har utövat en »stark kostnadskontroll«. Frågan är om regionen har varit överdrivet återhållsam.

– Vi har haft en försiktighetsprincip. Och vi har kanske också ett läge som inte någon annan region har, utifrån att vi har tagit ett ansvar när det gäller att bygga upp en god ekonomisk hushållning där vi över en tid ska ha handlingsutrymmet för att klara verksamheten och de framtida behov som finns, säger Marcus Eskdahl.

 

Läs även:

Tuffare tider väntar regionerna

Kronoberg utreder besparingar på hundratals miljoner

Kraftiga besparingar i Norrbotten

Stockholm går back – sjukvården måste spara

Västernorrland behöver spara 600 miljoner kronor