Margareta Olsson Birgersson.

Foto: Jesper Cederberg

Önskan att arbeta med människor och att fortsätta studera naturvetenskapliga ämnen tog Margareta Olsson Birgersson till läkarutbildningen direkt efter gymnasiet. Så småningom blev hon kardiolog och invärtesmedicinare med flera år på toraxavdelningen vid Karolinska universitetssjukhuset. Där var hon med och byggde upp verksamheten kring unga med medfödda hjärtfel.

– Då var jag väldigt förankrad i kliniken, en sådan läkare som gärna satt länge på sängkanten. Alla såg mig som klinikern som ska stå på golvet. Det var en del av min identitet.

Men hon kom till ett läge i arbetslivet när sjukvården började kännas begränsad, med terminologi som »beställning« och »produktion«. Samtidigt var det svårt att hinna med. När ett läkemedelsbolag frågade om hon ville arbeta för dem hoppade hon ombord.

– Jag var jättesäker på att jag skulle komma tillbaka till sjukvården inom ett år. Jag ville bara få lite nytt perspektiv.

Men hon fick mersmak för dynamiken på företaget och alla de olika kompetenser som fanns runtom henne. Och hon insåg att hon kunde hjälpa patienter genom att bidra till nya behandlingar, utbildningar och samverkan runt patienterna.

Nu har hon varit ifrån kliniken i 15 år och arbetar i dag som medicinsk direktör på
Roche. Där har hon övergripande ansvar för medicinska frågor som kliniska prövningar, biverkningshantering, regulatoriska processer, medicinsk information och samarbete med sjukvården.

Hon känner att hon har fått utvecklas, lära sig nya saker och ta ansvar på ett sätt hon inte fick i sjukvården. Och det har också hindrat henne från att gå tillbaka.

Har lönen spelat in i yrkesvalet?

– Jag höjde definitivt min lön. Men det var inte det som fick mig att börja i läkemedelsindustrin. Jag känner att jag har fått lära mig så mycket i den roll jag har i dag. Jag står inte i akutrummet, men jag bidrar till att ge vårdpersonalen förutsättningar att göra ett bra jobb.

Läs fler artiklar: 

Vården inte självklara valet för alla läkare

Medicinsk redaktör: »Jag visste inte att det fanns som yrkesväg«

Riskkapitalbranschen: »Jag är nästan i alla branscher på samma gång«

E-hälsobolag: »Många vårdgivare ligger efter när det gäller teknik«

De återvände till sjukvården: »Jag är otroligt glad att jobba som doktor igen«

Margareta Olsson Birgersson

Ålder: 63 år.

Yrke: Medicinsk direktör.

Arbetsplats: Roche.

Tips till de som är nyfikna på en liknande karriär: »Det är viktigt att förstå att man ’byter yrke’ när man lämnar sjukvården. För mig fanns min trygghet i allt jag kunde göra för mina patienter på sjukhuset, men EKG-linjalen, stetoskopet och reflexhammaren är inte användbara i den roll jag har i dag, i stället är det mina kunskaper och förmågan att i samarbete med andra komma fram till nya behandlingsformer och viktiga utbildningar som räknas.«