Fyra universitetet toppade Naturvårdsverkets lista över de myndigheter som släppte ut mest koldioxid 2018. Karolinska institutet stod för dryga 7 000 ton, följd av Lunds universitet på nära 6 000. Trea på den inte så smickrande listan var Uppsala universitet, följd av Kungliga tekniska högskolan.

KI har nu infört nya reseregler som i princip innebär att inga flygresor under 50 mil ska göras, rapporterar SVT Nyheter Stockholm. Och under årets första 9 månader minskade inrikesflygningarna med 18 procent samtidigt som tågresorna ökade 24 procent, jämfört med samma period i fjol.

Under den perioden 2018 gick dock ungefär 7 000 av universitets 8 000 flygresor till utlandet. Och där har årets minskning varit mer blygsam, 4 procent.

– Vi är ett internationellt präglat universitet där det finns önskemål från utländska sammankomster, konferenser och forskargrupper att vi ska delta. Det är en av anledningarna till att vi reser till de här ställena, säger resesamordnaren Kjell-Ove Lindgren, till SVT.

Slår man samman inrikes och utrikes resor är minskningen 5 procent. Det motsvarar den ambition som KI har haft att reducera antalet flygresor, vilket Dagens Medicin tidigare rapporterat om.

 

Läs även:

Debatt: Forskare och universitet måste stå för ett ansvarsfullt resande

Klimatförändring och hälsa – samlingssida