Anna-Karin Edstedt Bonamy kände att hon behövde hitta nya ledarskapsuppdrag.

Foto: Fredrik Persson

Anna-Karin Edstedt Bonamy blev intresserad av sjukvården under sin uppväxt i Jämtland, där hennes mamma arbetade som distriktssköterska, 25 mil från närmsta sjukhus. Hon blev specialist inom barnmedicin, det område hon brann för, samtidigt som hon forskade. 

Hon blev överläkare och docent. Men när hon var drygt 40 år kändes det svårt att fortsätta i samma hjulspår och jonglera kliniskt arbete, jourtjänstgöring, familjeliv och en aktiv forskning. 

– Tidsmässigt var det vansinnigt. Efter några år kände jag att jag behövde nya utmaningar där mina intressen för medicin, ledarskap och forskning kunde rymmas i samma hatt. 

2017 såg hon en jobbannons från Doctrin i tidningen, ett företag vars digitala tjänst hjälper fysiska vårdcentraler med anamnes och triagering. Trots att det var svårt att lämna arbetet med spädbarn var tiden inne att söka nya utmaningar och lära sig något nytt. 

– Jag kände att jag ville bidra till digitaliseringen av sjukvården för att kunna dra nytta av det jättestora kompetenskapitalet som finns. Och jag förstod att många vårdgivare ligger efter när det gäller teknik. 

Anna-Karin Edstedt Bonamy är medicinskt ansvarig för produkten. I praktiken arbetar hon med medicinsk produktutveckling och patientsäkerhet. Hennes erfarenhet av hälsodata- och kvalitetsregister och programmering i statistiska program har varit ett stort plus. 

Hon tror att branschen har framtiden för sig. Det kommer att utvecklas nya generationer mjukvara, och så småningom kommer »verklig artificiell intelligens«.  

– Det är början av en resa, man behöver inte vara rädd att det ska ta stopp. Det ger också utmärkta förutsättningar för en internationell karriär. De flesta länder ligger efter Sverige i att digitalisera sjukvården på det här sättet.

Läs mer: 

Vården inte självklara valet för alla läkare

Medicinsk redaktör: »Jag visste inte att det fanns som yrkesväg«

Riskkapitalbranschen: »Jag är nästan i alla branscher på samma gång«

Läkemedelsbolag: »Jag bidrar till att ge vårdpersonalen möjlighet att göra ett bra jobb«

De återvände till sjukvården: »Jag är otroligt glad att jobba som doktor igen«

Anna-Karin Edstedt Bonamy

Ålder: 44 år.

Yrke: Medicinskt ansvarig (CMO) på e-hälsobolag.

Arbetsplats: Doctrin.

Tips till de som är nyfikna på en liknande karriär:
»Är man intresserad av att ta det här steget lönar det sig att ha någon form av extra kompetens. Det kan vara att man har erfarenhet av forskning, kan lite statistik, har jobbat med förändringsprojekt eller har någon kombinerad bakgrund – en del är både läkare och ekonomer eller ingenjörer till exempel, det är oerhört attraktivt för teknik­bolagen.«