Olyckan inträffade sent i går eftermiddag i en mobil MR-enhet som Region Norrbotten hyr in av Aleris. Röntgensjuksköterskan gick in till patienten under undersökningen och ska på något sätt ha fastnat i kamerans starka magnetfält. Sjuksköterskan vårdades under natten på intensivvårdsavdelningen vid Sunderby sjukhus utanför Luleå. Nu har han flyttats till en vårdavdelning.

Patienten som befann sig i kameran klarade sig utan skador. Men två väktare som kom från sjukhuset för att hjälpa till har fått lindriga skador.

Vad som orsakat olyckan är fortfarande oklart.

— Vi vet inte exakt vad som har hänt. När man fastnar i magnetfältet så är det främst metall som kan orsaka det. Men vi vill inte spekulera, det är polisen som utreder detta. Vi kommer att samarbeta med dem i deras utredning, samtidigt som vi har påbörjat en egen intern utredning, säger Henrik Kennedy, pressansvarig på Aleris, till Vårdfokus.

Eftersom det handlar om en arbetsplatsolycka ska polisen göra en brottsplatsundersökning. Under tiden stoppas all MR-verksamhet i vagnen. 

 – Ur ett säkerhetsperspektiv är det viktigt att MR-kameran undersöks. Vi och leverantören måste vara säkra på att allt är okej med maskinen innan kameran startas igen, säger Emma Bergström-Wuolo, pressansvarig för Region Norrbotten, till SVT Nyheter Norrbotten.

Ett 30-tal patienter per dag kommer att ombokas till MR-undersökningar inne på Sunderby sjukhus eller på Piteå sjukhus i stället.