De senaste åren har regionerna lagt stora pengar på olika sjukhusbyggen. De kommande åren räknar man med ytterligare satsningar på att bygga om och bygga nytt – men i dag finns ingen samlad bild över hur stora investeringar det handlar om.

Därför tillsätter regeringen nu en utredning som ska ge både stat och regioner en bättre bild av vilka investeringar som görs i hälso- och sjukvården.  

I uppdraget ingår att kartlägga de större investeringsprojekt i sjukhus som pågår och vad som planeras, samt analysera hur de förhåller sig till den pågående utvecklingen av sjukvården på nationell nivå. Utredaren ska även titta på hur samverkan kan bidra till den nationella utvecklingen av sjukvården och ge ökad samhällsekonomisk effekt.

– Nu när vi investerar i framtidens sjukvård måste skattepengarna användas på bästa sätt. Det är viktigt att landstingen får ett så bra underlag som möjligt för att kunna fatta kloka beslut som ger medborgarna en närmare och mer tillgänglig vård, säger socialminister Lena Hallengren (S), i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare leder Sofia Wallström, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, den så kallade OPS-utredningen som ska titta på beslutsprocesser i samband med regionernas upphandlingar och investeringar. Utredningen tillsattes efter turerna kring bygget av Nya Karolinska Solna och ska presenteras i december.

Den nya utredningen om regionernas investeringar ska vara klar den 15 januari 2021. Ännu har ingen utredare utsetts.

Läs mer:

Sofia Wallström leder regeringens utredning om NKS