Staffan Isling blir ny vd på Sveriges Kommuner och landsting. Foto: SKL

Den 1 januari i år gick de sista sju landstingen över till att bli regioner. Det är också benämningen »region« som ska stå på valsedlarna år 2022.

Det är bakgrunden till att styrelsen för Sveriges Kommuner och landsting (SKL) nu har beslutat att föreslå kongressen om att byta namn till till Sveriges Kommuner och regioner (SKR). 

– Det är viktigt att vi som medlemsorganisation speglar våra medlemmar tydligt och eftersom alla landsting nu är regioner är detta ett naturligt steg, säger Anders Knape (M), ordförande för SKL, i ett pressmeddelande.

Om kongressen den 27 november beslutar om en namnändring gäller det direkt. Fasadskyltar ska bytas ut och snart som möjligt byter organisationen också webbadress och alla e-postadresser till skr.se. 

– Vi har förberett namnändringen under en längre tid. Dels för att det ska gå så smidigt som möjligt, dels för att det ska genomföras på ett bra sätt, både i ett ekonomiskt och klimatmässigt perspektiv, säger Anders Knape.

I dag utsågs också Staffan Isling till ny vd på SKL. Han tillträder omgående och efterträder Vesna Jovic som lämnade sin tjänst den 15 oktober. 

Staffan Isling kom till SKL tidigare i år från tjänsten som regiondirektör i Region Uppsala.  

– Ett av mina uppdrag är att driva det redan inledda förnyelsearbetet vidare. Mina viktigaste ledord är att förenkla, förnya och förbättra. Det handlar exempelvis om att SKL på olika sätt ska bidra till att förenkla kommuners och regioners vardag och att fortsätta stärka förtroendet för välfärden genom ständig förbättring, säger Staffan Isling i pressmeddelandet.