Frågan om akut kirurgi ska finnas eller inte vid Sollefteå sjukhus är en känslig och omdebatterad fråga i Region Västernorrland.  

För två år sedan togs BB och kvinnosjukvård, akut ortopedi och kirurgi bort från Sollefteå sjukhus. Det har, som Läkartidningen skrivit om tidigare, orsakat massiva och ihållande protester. 

När det blocköverskridande trepartistyret, Moderaterna, Socialdemokraterna och Liberalerna, tog över efter det senaste valet lovade de att utreda om akutkirurgi bör införas dagtid i Sollefteå igen. I dag finns endast elektiv kirurgisk verksamhet på sjukhuset.

Nu är utredningen klar. Rekommendationen är att inte starta upp någon akut kirurgisk verksamhet igen. Det beror på att det är för få patienter som kan komma ifråga för en operation, uppger Lena Asplund, som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i en intervju med Sveriges Radio Västernorrland.

 – Man har gjort en gedigen utredning och kommit fram till att det är alldeles för få patienter. Man säger 0,2 patienter per dag. Det är inte patientsäkert när man hamnar i den låga nivån.

En annan anledning är ekonomin. Det skulle kosta uppskattningsvis 11 miljoner kronor att starta upp akut kirurgi igen. 

På onsdag ska ärendet tas upp för beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden. Enligt Lena Asplund kommer den politiska majoriteten gå på utredningens linje.

Sjukhusockupationen pågår fortfarande i Sollefteå. På lördag 5 oktober planeras en manifestation i Sollefteå. Enligt föreningen Sollefteå BB-ockupationen är det en protest mot centraliseringen av sjukvården i Region Västernorrland. 

Läs mer: 

Ett steg närmare akutkirurgi på Sollefteå sjukhus

Nu utreds om akutkirurgi kan utföras i Sollefteå igen

Klart: BB i Sollefteå läggs ner

Efter decenniers kamp i Sollefteå: Hoppet ute för att få ha kvar hela sjukhuset