Region Västmanland tvingas nu ställa in samtliga planerade operationer vid sjukhusen i Västerås och Köping.

– För att vi ska kunna vidmakthålla en katastrofmedicinsk beredskap kommer vi endast genomföra operationer som är akuta och inte kan anstå på grund av medicinska skäl. De leveranser av viktigt förbrukningsmaterial som Apotekstjänst hade utlovat till i dag onsdag har inte kommit. Vi vet inte vilka produkter vi får. Och vi får inte det som vi beställer. Vi vet inte heller hur Apotekstjänsts leveransförmåga ser ut framöver. Så detta är det enda rimliga beslut vi kan fatta nu, säger Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhusdirektör i Region Västmanland, i ett pressmeddelande.

I morse kunde regionen konstatera att knappt hälften av de utlovade leveranserna kommit fram. Enligt pressmeddelandet börjar det nu bli brist på livsviktiga artiklar som EKG-elektroder samt sugkatetrar som används vid operationer.

Akademiska sjukhuset i Uppsala har sedan tidigare tvingats ställa in planerad slutenvård och planerade operationer på grund av uteblivna leveranser. Under onsdagen meddelade Region Uppsala att stoppet för planerade operationer vid Akademiska förlängs över torsdagen och fredagen.

Leveransproblemen drabbar sjukvården i Region Sörmland, Västmanland, Dalarna, Örebro och Uppsala.

Problemen uppkom i samband med att Varuförsörjningen, som sköter upphandlingen av förbrukningsartiklar till sjukvården för de fem regionerna, den 1 oktober bytte distributör.

Den nya distributören, Apotekstjänst AB, har haft stora problem med att få fram leveranser.

Läs mer:

Apotekstjänst: Inga ordinarie leveranser under onsdagen

Apotekstjänst riskerar vite

Förlängt stopp för planerade operationer vid Akademiska

Leveransproblemen fortsätter – Västmanland och Dalarna i stabsläge

Socialstyrelsen har gått upp i stabsläge

Akademiska ställer in alla planerade operationer