Större delen av de senaste två åren har det receptfria läkemedlet mot springmask, Vanquin, varit slut hos återförsäljaren. De som behöver medicin har i stället fått söka upp läkare för att få recept på ett annat läkemedel.

Mellan 2017 och 2018 ökade antalet personer som fick recept mot springmask med 36 000. Enligt Ekots beräkningar motsvarar det en kostnad på mellan 40 och 125 miljoner kronor de senaste två åren. Exakt hur hög kostnaden varit beror på om receptet skrivits ut av en nätläkare eller vid ett besök på en vårdcentral, något som inte redovisas i statistiken. 

Staffan Svärd, parasitolog och professor i mikrobiologi vid Uppsala universitet, tycker inte att kostnaden i form av fler läkarbesök är rimlig. 

– Nej, det är ingen jätteallvarlig sjukdom och man har ju hanterat den med just de här receptfria läkemedlet och sen har man vid behov kunnat använda sig av de här receptbelagda. Men nu har vi styrt om hela behandlingssystemet kan man säga och det finns ingen anledning till det egentligen, förutom bristen på läkemedel, säger han till Ekot.