Den här veckan invigdes ett digitalt hälsorum i Svågadalen i Hudiksvall. Det är Region Gävleborgs första hälsorum och tanken är att patienter som bor långt från vården ska kunna få hjälp av sjukvårdspersonal via en videolänk. Inspirationen kommer från Glesbygdsmedicinskt centrum i Norrbotten som invigde sitt första hälsorum i Storuman 2013.

– I stället för att behöva åka till exempelvis Delsbo hälsocentral för att träffa en sjuksköterska eller läkare kommer man kunna göra sina återbesök här, för via videolänk är man uppkopplad mot sin sköterska eller läkare. Det kan också vara ett nybesök när man kanske behöver göra blodtryckskontroller, säger Helena Bikoff, verksamhetschef primärvården i Hudiksvall, till Helahälsingland.se. 

Hälsorummet är ett samarbete mellan Hudiksvalls kommun och Region Gävleborg. På plats finns en person från hemtjänsten som hjälper patienten att koppla upp sig mot en läkare eller sjuksköterska. Hemtjänstpersonalen kan också hjälpa till med att till exempel mäta blodtrycket om det behövs.

Region Gävleborgs målsättning är att öppna fler hälsorum, men var och när är ännu inte beslutat. Först vill man se hur verksamheten i Svågadalen lyckas.

 

Läs även:

»Jag vill se virtuella hälsorum i hela landet«

Sjukstugan 3.0