Karolinska institutet har sedan 2017 en filial för regenerativ medicin i Hongkong. Men på grund av de våldsamma sammandrabbningar som rapporterats i området de senaste dagarna – framför allt runt universiteten – håller den nu alltså stängt.

– På grund av läget har KI fattat beslutet att tillfälligt stänga verksamheten på Ming Wai Lau Centre. Vi råder våra anställda att stanna hemma, av säkerhetsskäl. Vi kan i nuläget inte säga hur länge vi kommer att behöva hålla stängt, skriver lärosätets rektor Ole Petter Ottersen på sin blogg.

KI har också två studenter i Hongkong via utbytesprogram.

– En av studenterna kommer att lämna Hongkong inom kort. KI rekommenderar även den andra att göra det. Vi har kontinuerlig kontakt med båda två, skriver Ole Petter Ottersen.

Han konstaterar att situationen är »extremt allvarlig, potentiellt farlig och att det ännu inte finns några tecken på stabilisering eller förbättring«.

– Vi måste vara förberedda på det värsta, men hoppas på det bästa, skriver han.

Peter Andreasson, presschef, säger till Läkartidningen att KI följer utvecklingen noga.

– Vi har täta kontakter med det svenska konsulatet i Hongkong och med UD för att uppdatera oss om den riskbedömning som görs av svenska myndigheter. 

Sveriges generalkonsulat i Hongkong uppmanar alla svenskar i området att iaktta stor försiktighet.

»Vi riktar denna uppmaning särskilt till svenska utbytesstudenter vid lärosäten i Hongkong. Undvik folksamlingar och följ noga lokala nyheter«, skriver konsulatet på sin sajt.

En handfull studenter från Uppsala universitet studerar i dag vid Chinese University of Hongkong. Och enligt TT har Uppsala universitet nu gått ut med information om hur svenska studenter ska agera om de väljer att avsluta sina studier och resa hem. 

– Vi försöker etablera kontakt med varje individ och stötta dem i beslutet, men det är viktigt att det är individens beslut, säger Erika Dabhilkar, chef för avdelningen för internationalisering vid Uppsala universitet, till TT.

Samtidigt uppmanar Danmarks Tekniske Universitet sina 36 studenter i Hongkong att resa hem, rapporterar Danmarks Radio.