Tidigare i november la Karolinska universitetssjukhuset ett varsel på 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster.

För att trygga patientsäkerheten vill Socialdemokraterna i Region Stockholm förhindra att varslet blir verklighet. Därför har partiet gjort ändringar i sitt budgetförslag och föreslår nu vad man själva kallar för ett »räddningspaket för sjukvården«.

Förslaget kommer att läggas fram på regionfullmäktige som börjar i dag, tisdag, och innebär 500 miljoner kronor extra till akutsjuhusen nästa år. Det ska i korthet ske genom att styra om pengar från vårdvalen inom regionen, och att genom införa tillfälliga hyreslättnader.

– Vi skjuter till pengar för att sjukhusen ska kunna behålla sin personal. Karolinska universitetssjukhuset betalar i likhet med övriga sjukhus höga hyreskostnader till regionen. Vi vill i detta extraordinära läge ge sjukhusen tillfälliga hyreslättnader för att frigöra resurser som kan gå till att behålla personal och värna patientsäkerheten, säger Aida Hadzialic (S), oppositionsregionråd, i ett pressmeddelande.

Förslaget möter dock kritik från det moderatledda styret i regionen.

– Det är kraftfulla återställare till gamla idéer och inget ansvar för ekonomin. Hon föreslår på fullt allvar en halv miljard kronor ytterligare till Karolinska fast vården minskat med 20 procent och samtidigt som de anställda blivit fler. Hur får fler sjuka mer vård av det? säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) till Aftonbladet.