Arbetsmiljö, löner och digitalisering. Det är några av alla ämnen som kommer att diskuteras under Läkarförbundets fullmäktigedagar 20–21 november i Stockholm. 

Det här tycker några av deltagarna är de viktigaste frågorna.

Lars Rocksén, Ångermanlands läkarförening

– Jag tror att generellt att kompetensförsörjningen är den absolut viktigaste frågan för vården i dag. Det är något vi måste diskutera inom läkarkåren: hur ska vi lösa vårdens bemanningsproblem de kommande decennierna.

 

Cecilia Nordenson, Västerbottens läns läkareförening  

– Oj, det finns så många viktiga frågor. Det kommer en avtalsrörelse nästa år, vi har gigantiska besparingar i sjukvården, och det här påverkar vår arbetsmiljö. Alla i sjukvården vill göra ett bra jobb. För mig är arbetsmiljön en av de viktigaste frågorna.

 

Theodor Lav, Sveriges läkarförbund student

– Jag tycker frågan om lön är viktigast. Vikarierande underläkare ska ha en minimilön på upp till 35 000 kronor som vi har pratat om i Läkartidningen. Det är den viktigaste frågan som vi vill få bifall för.

Vilken fråga tror du blir mest diskuterad?

– Jag tror att motionen om att underläkare inte ska jobba som sjuksköterskor kommer att bli väl diskuterad. Det var en fråga som startade igång i våras och som det blev debatt om.

 

Marina Tuutma, Distriktsläkarföreningen

– Jag tycker att läkarnas ställning är den viktigaste frågan – hur kan vi påverka hälso- och sjukvårdssystemet och arbetsmiljön.

Vilken fråga tror du väcker mest diskussion?

– Det är svårt att säga vad som kommer att diskuteras mest. Men jag tror att en fråga som kan bli stor är underläkarnas situation, brist på AT-platser och oron för att även BT kan bli en flaskhals. Underläkarnas ställning är också en av mina hjärtefrågor.