Proliva är en av Sveriges största specialistvårdskoncerner med 12 dotterbolag, en omsättning på 2,6 miljarder kronor och över 2 400 medarbetare. I koncernen ingår bland annat BB Stockholm, Cityakuten, Närsjukhusen i Västra Götaland och Närsjukvården Österlen.

– Denna överenskommelse innebär att vi nu blir mer än dubbelt så stora inom specialistsjukvård på den svenska marknaden, säger Thomas Berglund, t.f. koncernchef och styrelseordförande i Aleris, i ett pressmeddelande. 

Aleris ägs av riskkapitalbolaget Triton. I och med affären blir Aleris en av de största privata vårdgivarna inom specialistsjukvård i Sverige, med totalt 3 600 medarbetare och 4,5 miljarder kronor i omsättning. 

Köpeskillingen är hemlig. Men enligt Praktikertjänst frigör försäljningen av Proliva resurser som ska användas till investeringar och utveckling av bolagets kärnverksamhet.

– Det finns ett stort behov av privata aktörer i välfärden och vi ser att flera regioner öppnar för nya lösningar. Utgångspunkten nu är att optimera förutsättningarna för Praktikertjänst genom fokus på kärnverksamheten inom både tandvård och hälso- och sjukvård, säger Carina Olson, vd och koncernchef på Praktikertjänst, i ett pressmeddelande. 

Förvärvet förutsätter ett godkännande av Konkurrensverket.