Det senaste året har det kommit flera larm om läkemedel som tillfälligt tagit slut hos leverantören. Samtidigt är det svårt för läkare att se vilka läkemedel som är restnoterade eller håller på att ta slut hos läkemedelsbolagen.

Därför öppnar FASS snart en ny digital tjänst som ska visa detaljerad information om restnoterade läkemedel redan vid förskrivningstillfället. Det uppger läkemedelsindustrins branschorganisation LIF på sin hemsida.

Läkarna kommer att kunna se om det aktuella läkemedlet är restnoterat och vilka alternativa preparat som Läkemedelsverket rekommenderar i stället. Även allmänheten kommer kunna ta del av informationen. 

– Vi hoppas att det blir en mindre problematik, både för sjukvården, apoteken och vi hoppas det ger en trygghet för patienterna, säger Bengt Mattson, LIF:s expert på läkemedelsanvändning, till SVT Nyheter.

Samtidigt framhåller LIF att Sverige måste jobba bredare för att säkra lagerhållning och läkemedelstillgång på sikt. Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund, håller med.

– Information är bra, men det löser inte grundproblemet med restnoterade läkemedel, säger hon till SVT Nyheter.