De tio kosttillskotten som analyserades. Foto: Läkemedelsverket

Läkemedelsverket har köpt in och analyserat tio kosttillskott som påstås höja sexlusten eller potensen och som säljs i svenska butiker. Åtta av de tio kosttillskotten innehöll kemiska läkemedelssubstanser som inte deklarerats i innehållsförteckningen.

– Tyvärr visar de här resultaten att den här typen av fusk fortfarande är utbrett. På produkterna står det att de innehåller olika växter, vitaminer eller aminosyror, men för att få den önskade effekten tillsätts också andra ämnen. Men detta får konsumenten ingen information om, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Bland substanserna finns sildenafil, tadalafil och vardenafil, som alla används i receptbelagda läkemedel som används vid erektionsproblem. Andra substanser som hittades var flibanserin och dapoxetin. Se hela listan här.

– I Sverige är läkemedel med dessa ämnen på goda grunder receptbelagda, säger Tomas Nilsson.

Läkemedelsverket gjorde undersökningen tillsammans med Livsmedelskontrollen i Stockholms stad. Myndigheten avråder personer från att använda tillskotten och har informerat butikerna om analysresultatet.

Mats Nilsson, VD för branschorganisationen Svensk Egenvård, hörde av sig till Läkartidningen med anledning av undersökningsresultatet.

– Av detta ska man inte dra slutsatsen att man ska undvika kosttillskott för lust och potens. Läkemedelsverket har medvetet sökt efter misstänkta produkter och hittat dem. Dessa är definitivt inte representativa för produkterna på marknaden. De stora välkända varumärkena ingår inte alls i undersökningen, säger han.