Greta Thunberg har tagit sig in på Natures lista. Foto: Anders Hellberg/Wikipedia (CC BY-SA4.0)

Nyligen utsåg tidskriften Time Magazine Greta Thunberg till årets person.

Och nu står det alltså klart att hon även finns med när Nature listar tio personer som haft betydelse för vetenskapen under året som gått.

Nature konstaterar att forskare varnat för klimatförändringar i decennier, men inte lyckats väcka global uppmärksamhet på det sätt som Greta Thunberg har gjort.

Med på den årliga listan finns även Nenad Sestan, den amerikanska neuroforskaren som lyckats »återuppliva« grishjärnor timmar efter döden, och därmed utmanat vår syn på gränsen mellan liv och död.

Den kinesiske stamcellsforskaren Hongkui Deng har beskrivits som den första att publicera en klinisk studie där genredigeringstekniken Crispr använts för att modifiera celler hos en vuxen människa – närmare bestämt en patient med HIV. Han är ytterligare en person som betytt mycket för vetenskapen, enligt Nature.

Detsamma gäller för Jean-Jacques Muyembe Tamfum, mikrobiolog i Demokratiska republiken Kongo, som var med och upptäckte ebolaviruset i mitten på 1970-talet och nu leder sitt lands kamp mot den pågående ebolaepidemin.

Ta del av hela listan här.

Nature listar dessutom fem personer att hålla ögonen på under nästa år. En är Geng Meiyu, forskaren bakom det nya läkemedel mot Alzheimers sjukdom som nyligen godkänts i Kina. Det finns dock de som ifrågasätter behandlingens effekt och därför vill invänta klargörande resultat.