Socialminister Lena Hallengren (S) och Marie Morell (M), ordförande för sjukvårdsdelegationen vid Sveriges Kommuner och regioner. Foto: Joakim Andersson

I dag, onsdag, presenterade regeringen flera satsningar inom hälso- och sjukvården. Det rör sig om fyra överenskommelser med Sveriges Kommuner och regioner (SKR) på totalt 4,7 miljarder kronor.

För den nya och uppdaterade kömiljarden blir det mer pengar nästa år, från 1,6 miljarder i år till nästan 2,9 miljarder kronor för 2020.

Varje region som kortar väntetiderna till besök inom specialistvården eller till operation jämfört med föregående år får ta del av pengarna. Detta oavsett vilken nivå regionen startar från.

Från 2020 inkluderas också primärvården och återbesök i specialistvården i kömiljarden. Exempelvis får regioner del av pengarna om minst 85 procent av patienterna får en medicinsk bedömning i primärvården inom tre dagar.

– Arbetet för att öka tillgängligheten måste komma alla patientgrupper till del. Vi måste verkligen tänka in hela vårdkedjan. Vi vet att vårdkedjan ofta börjar i primärvården och inte sällan fortsätter in i specialistvården, och dessutom kan avslutas med återbesök. Det här är ett sätt att verkligen fånga in hela vårdkedjan och inte bryta ut vissa delar, sa socialminister Lena Hallengren (S) på pressträffen.

Regeringen och SKR är också överens om en fortsatt satsning på mödrahälsovård, förlossningsvård och kvinnors hälsa. Totalt rör det sig om 970 miljoner kronor nästa år.

– Vi har generellt sett en bra förlossningsvård i Sverige med skicklig och kompetent personal. Samtidigt ser vi att mer finns att göra. Inte minst för att öka likvärdigheten, förbättra arbetsmiljön, stärka vårdkedjan både före, under och efter förlossning. Därför fortsätter vi satsningen som inleddes redan 2015, sa Lena Hallengren.

450 miljoner går till att öka jämlikheten och korta väntetiderna i cancervården. Den största delen av pengarna, 320 miljoner kronor, är vikta för regionernas arbete med standardiserade vårdförlopp. Dessutom utvidgas de öronmärkta pengarna inom barncancerområdet till 80 miljoner kronor nästa år. Enligt Lena Hallengren ska också cancerstrategin uppdateras varje år.

Regeringen och SKR är också överens om att utveckla de nationella kvalitetsregistren. Totalt satsas knappt 190 miljoner kronor nästa år, varav regionerna står för 100 miljoner.

Regeringen avser dessutom att avsätta pengar för att införa standardiserade vårdförlopp för fler diagnoser än cancer.

Arbetet med att ta fram sådana förlopp inom fler sjukdomsområden började redan i år, och tanken är att fem av dem ska införas nästa år.

– Målsättningen är att de här vårdförloppen, som blir lika i hela landet, bidrar till en mer jämlik vård. Vi har goda erfarenheter från cancerområdet och vi tar med oss det i det här arbetet, sa Lena Hallengren.