Det var i september som regeringen gav Socialstyrelsen i uppdrag att inrätta ett nationellt vårdkompetensråd. Tanken är att rådet långsiktigt ska samordna, kartlägga och effektivisera kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården.

Ordförande i rådet blir Sahlgrenska universitetssjukhusets sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg Larkö, enligt ett beslut från regeringen.

– Kompetensförsörjningen i sjukvården är en nyckelfråga för att klara de utmaningar vi står inför – men också för att kunna utnyttja de nya möjligheter som vi utvecklar medicinskt och tekniskt. Sjukvården har aldrig haft så mycket att erbjuda sina patienter som i dag, men vi kan inte arbeta på samma sätt som vi gjort tidigare, säger Ann-Marie Wennberg Larkö i en kommentar på Sahlgrenska universitetssjukhusets webbplats.

Rådet, som ska inleda sitt arbete efter årsskiftet, ska bestå av 14 ledamöter med representanter från lärosäten, regioner, kommuner, Socialstyrelsen, Universitetskanslersämbetet och den sjukvårdsregionala nivån.

Regeringen avsätter tio miljoner kronor för rådets arbete under nästa år.

– En stärkt bemanning i hälso- och sjukvården är en prioriterad fråga för regeringen. Rådet kommer att bidra till att skapa en gemensam och tydlig bild över både nuvarande och framtida behov. Jag ser fram emot att deras arbete ska komma igång, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.