Stefan Schildt IT-direktör vid Region Stockholm. Foto: Anna Molander/Region Stockholm

Region Stockholm håller på att upphandla ett nytt system för vårdinformation. Tanken är att dagens journalsystem och flera andra IT-stöd ska ersättas av ett sammanhållet system, där uppgifter ska följa patienten mellan olika huvudmän och vårdgivare.

Nu har dock regionstyrelsen beslutat att avbryta miljardupphandlingen. Skälet är att för få anbud uppfyller de obligatoriska kraven.   

– Vår bedömning är att den information som saknas i vissa anbud är sådan att lagen inte medger korrigering eller komplettering i efterhand. Därför anser vi att det råder bristande konkurrens och avbryter upphandlingen och inleder arbetet för en ny upphandling, säger Stefan Schildt, IT-direktör vid Region Stockholm, i ett pressmeddelande. 

Regiondirektören har fått i uppdrag att återkomma med ett underlag för en ny upphandling.

– Det är ett stort och grundläggande IT-system för vården som vi ska kunna leva med under en lång tid framöver. Det är därför extra viktigt för oss med en god konkurrens och vi bedömer att det finns en möjlighet att få fler giltiga anbud i en ny upphandling, säger Stefan Schildt.

Hur snart en ny upphandling kan komma igång är oklart. Men till Computer Sweden säger Stefan Schildt att man räknar med att hela projektet försenats med mellan tre och sex månader.

Det är andra gången upphandlingen av Framtidens vårdinformationsmiljö avbryts. I april förra året drog regionstyrelsen i bromsen på grund av en »juridisk teknikalitet«. 

Även Västra Götalandsregionen och Skåne har gjort stora upphandlingar av nya vårdinformationssystem. Båda har tecknat avtal med det amerikanska bolaget Cerner för att få deras system Millenium. 

Men i slutet av september meddelade Västra Götaland att införandet skjuts upp minst ett år. Anledningen är att leverantören inte kan leverera i tid eftersom de inte insett omfattningen av anpassningsarbetet till patientdatalagen.

 

Läs också:

Nytt journalsystem i Västra Götaland försenas minst ett år

Västra Götalandsregionen väljer nytt IT-system för två miljarder

IT-striden slut – Skånes miljardsatsning får grönt ljus