Läkarna podcast leds av Fredrik Ahlström, Ida Björnstjerna, Sofia Mårdén och Ann-Catrine Codan. Foto: Victor Danell

Strax före sommaren blev Ida Björnstjerna och Ann-Catrine Codan från Norrköping klara med sin allmäntjänstgöring. Därmed nådde även podcasten AT-läkarna sitt slut. Den startade sommaren 2017 och riktar sig till läkare. Totalt spelades nästan 80 avsnitt in.

– Det var många som hörde av sig och var ledsna när vi skulle sluta, säger Ida Björnstjerna, som numera är ST-läkare i allmänmedicin.

Under hösten 2019 fortsatte hon på egen hand att spela in avsnitt till en ny podcast som hon hade tänkt kalla »Allmänläkaren«. Tanken var att varva avsnitt där vårdmakthavare intervjuas med rena handläggningsavsnitt och avsnitt där en läkarpanel bestående av Ida Björnstjerna, Ann-Catrine Codan och två kollegor pratar om läkarrollen och arbetslivet.

– Men när jag spelade in märkte jag att det blev ensamt att styra och fronta allt själv. Så jag frågade de andra i panelen om de ville vara med och driva podden och det ville de.

Därmed döptes den om till Läkarna podcast. Den ska komma ut med runt tre avsnitt i månaden och vänder sig främst till unga läkare. Förutom Ida Björnstjerna och Ann-Catrine Codan, som är ST-läkare i anestesi- och intensivvård, leds den av Fredrik Ahlström, leg läkare som just nu vikarierar i väntan på ST, och Sofia Mårdén som är ST-läkare i vuxenpsykiatri på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. 

– Det är roligt för det blir en anledning för oss fyra att ses. Vi har en sms-tråd som är igång hela tiden och hörs nästan varje dag. Det är nästan som att ha ett band – man har nåt kul ihop, säger Ida Björnstjerna.

Samtidigt lär de sig mycket själva som de kan ha nytta av i jobbet som läkare, enligt henne.

Bland gästerna under våren finns Theodor Lav, tidigare ordförande SLF Student, Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren och socialminister Lena Hallengren (S) samt ett antal inbjudna specialistläkare.

Vad har ni för mål med podden?

– Ett är att visa upp en mänsklig sida av oss själva och även få våra gäster att bjuda på det som också är svårt med att vara läkare. Vi har fått mycket respons kring det från unga läkare, säger Ida Björnstjerna som till vardags jobbar på en vårdcentral i Söderköping.

Att hon valde att satsa på allmänmedicinen var bland annat tack vare en gäst som intervjuades i AT-läkarna, distriktsläkaren Bahareh Nourparvar Bäckström. Hon arbetar på en välfungerande och välbemannad vårdcentral i Söderköping, som ligger i ett K-märkt hus vid Göta kanal. Samma vårdcentral som har blivit Ida Björnstjernas arbetsplats.

– Jag hade svårt att bestämma mig för vilken specialitet jag skulle välja. Jag är intresserad av så mycket! Jag var väldigt inne på att bli akutläkare. Allmänmedicinen lockade också – men arbetsmiljön fick mig att tveka, säger hon och fortsätter:

– Men när jag hittade den här vårdcentralen blev det allmänmedicin och jag trivs jättebra med det. Det är en otroligt mysig arbetsplats. Allt som är bra med primärvården har jag hittat här, säger Ida Björnstjerna.

Läs också:

Podd ska ge läkartipd till AT-läkare