Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm. Foto: Region Stockholm

I går meddelade regeringen att välfärden ska få ett extra tillskott på 5 miljarder kronor i år. Kommunerna får dela på 3,5 miljarder och regionerna på 1,5 miljarder. 

– Detta kommer bland annat att innebära att kommuner och regioner som sitter nu och planerar neddragningar och varsel kan ställa in det och fokusera på att genomföra sina uppdrag på ett bra sätt, sa Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Karolina Skog vid pressträffen.

I Stockholm har Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus varslat sammanlagt 1 350 tjänster. Enligt regeringens förslag till fördelning får Region Stockholm 345,2 miljoner extra i år. Oppositionens Aida Hadžialić (S) har sagt att hon anser att pengarna ska gå till att stoppa varslet av sjukvårdspersonal. 

Men redan nu säger finansregionrådet Irene Svenonius att tillskottet inte kommer påverka sjukhusens budgetar.

– Både jag och hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) ser att de här pengarna snarare bromsar de kortsiktiga besparingar som hade behövt göras på beställarsidan. Men hälso- och sjukvårdsnämnden sa redan i december att sjukhusens budgetar ligger fast, säger hon till Dagens Medicin.

Till SVT Nyheter säger Irene Svenonius att pengarna behövs för att bygga ut vården så att det blir lättare för patienter att komma till vårdcentraler, öppna fler närakuter och fler geriatriska vårdavdelningar.

Läs även:

Regionerna får 1,5 miljarder extra i år

 

Stockholm får mest

Regionerna kommer att få ett extra tillskott på sammanlagt 1,5 miljarder kronor för 2020. Enligt finansdepartementets förslag till fördelning får Stockholm 345,2 miljoner kronor. Därefter kommer Västra Götalandsregion med 250,7 miljoner kronor och Skåne som får 200,1 miljoner kronor. 

Övriga regioner får mellan 8,7 och 67,6 miljoner kronor extra.