Kan Huskvarna locka? Region Jönköpings län är en av de regioner som kampanjar för att locka (tillbaka) läkare från Stockholm. Foto: Lars-Olof Rosell/Mostphotos, Region Jönköpings län

I slutet på förra året lade flera Stockholmssjukhus stora varsel. Karolinska universitetssjukhuset varslade 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster. Kort därefter varslade Södersjukhuset och Danderyds sjukhus totalt 200 tjänster.

Efter det har ett par regioner kampanjat för att locka läkare från Stockholm. Ett exempel är Region Jönköpings län som har haft en »hemvändarkampanj« tillsammans med två andra myndigheter.

– Vi försöker jobba med hela familjen – att den ena hittar ett jobb hos oss och en annan familjemedlem kanske hittar jobb hos Domstolsverket eller Jordbruksverket. Vi har totalt nått ungefär 100 000 med den kampanjen, berättar Elin Carlholt, områdeschef på kompetensförsörjningsenheten i Region Jönköpings län.

Kampanjen pågick mellan 18 december och 12 januari i sociala medier. Därtill har regionen riktat sig specifikt till specialistläkare genom annonser på välbesökta webbplatser och sponsrade Facebook-inlägg.

Och det har fått viss effekt.

– Vi har fått in en del intresseanmälningar som vi nu bygger kontakt med, säger Elin Carlholt.

Bland andra vårdyrken noterar hon dessutom en 25-procentig ökning av antalet ansökningar i sommarrekryteringen.

För läkare som kanske vill bo kvar i Stockholm finns också andra alternativ. 50 minuter bort med tåg ligger Västerås där man märkt en uppgång i ansökningar från läkare i Stockholm.

– Inom vissa kliniker, till exempel kirurgkliniken, får verksamhetschefen ganska mycket påringningar från läkare som vill komma hit från Stockholm och jobba, säger Liselott Sjöqvist områdeschef för akutsjukvård i Västmanland, till Sveriges Radio P4 Västmanland.

För läkare som kan tänka sig att ta sitt pick och pack och resa 90 mil norrut finns också alternativ. Region Norrbotten vill locka läkare från huvudstaden och inleder denna vecka en kampanj.

– Då kommer vi att gå ut riktat mot Stockholmsområdet i våra egna kanaler, som våra hemsidor, på Facebook och Linkedin, säger HR-direktör Karin Larsson till Läkartidningen.

Med utmaningen att rekrytera personal i välfärdsyrkena måste man dock tänka nytt, menar Elin Carlholt. Det var därför som kompetensförsörjningsenheten i hennes region bildades 2018.

– Vi kan inte fortsätta jobba på samma sätt som tidigare med att attrahera och rekrytera inom sjukvården. Vi måste tänka nytt, jobba effektivare och koppla ihop HR och kommunikation, säger hon.

Ibland tar man till lite mer underhållande grepp. I december uppmanade regionen smålänningar i andra delar av landet att flytta hem till »frisk luft, vänliga leenden och kebabsåsen«. Det hela ackompanjerades av en musiklista på Spotify med låtar som pojkbandet NSYNC:s »I want you back« och Barbados »Kom hem«.

Under 2020 kommer Region Jönköpings län dessutom att headhunta specialister.

– Det handlar om att kontakta läkarna direkt och berätta om hur fantastiskt det är i Småland, säger Elin Carlholt och skrattar.

  

Läs även:

Nya varsel på sjukhus i Stockholm

Karolinska varslar 250 läkare

Läkarföreningen: »Varslet kommer slå mot vården«

550 tjänster bort på Karolinska

Anställningsstopp på Akademiska sjukhuset

Nytt sparpaket väntar Akademiska sjukhuset

Sahlgrenska ska spara 400 tjänster