Foto: Sara Holfve/privat

– Jag har gjort uppdateringar lite då och då. Dock har det aldrig tagit lika mycket skruv som den här gången, berättar Uffe Hylin, överläkare i ortopedi.

Det var på söndagskvällen han skrev statusuppdateringen på Facebook efter ett pass som bakjour. Drygt ett halvt dygn senare hade texten delats vidare över 20 000 gånger och fått tusentals kommentarer. När Läkartidningen pratar med honom på måndagsförmiddagen har han redan intervjuats i kvällstidningarna och sitter och väntar på en tv-intervju.

I sin text skriver han: »Nu har vi helt fullt på Södersjukhuset. Alla avdelningar är fullbelagda och överbelagda. På akuten ligger det 17 patienter som behöver läggas in, men som det inte finns någon säng till«. 

Och då hade det inte hänt något speciellt som föranledde den höga belastningen, säger Uffe Hylin till Läkartidningen. Han påpekar också att det är ovanligt bra förhållanden för årstiden eftersom det är så varmt.

– Om det slår till och blir lite ishalka, svartis och underkylt regn… då blir det total panik om det trillar in 20–25 patienter med benbrott.

Uffe Hylin har jobbat på Södersjukhuset i mer än 20 år och beskriver hur det har blivit stadigt sämre de senare åren. När han kom till jobbet på måndagsmorgonen var det 70 patienter på akuten, varav hälften väntat sedan söndagen.

– Så var det aldrig förut. Det var aldrig så att det inte gick att lägga in för att det inte fanns vårdplatser. Nu är det så hela tiden.

Han säger att det försämrar patientsäkerheten och sliter på personalen. Samtidigt är det svårt att med statistik visa hur den höga belastningen påverkar vårdkvaliteten.

– Om patienterna dör i en korridor på akuten så skriver vi ju inte att det var vårdplatsbrist som var dödsorsak. Det står ju en sjukdom där. Men de kanske hade fått bättre vård och överlevt.

I texten nämner han också varslen i Stockholm. Som Läkartidningen tidigare berättat handlar det om 100 tjänster på Södersjukhuset, 100 på Danderyds sjukhus och 600 på Karolinska universitetssjukhuset.

– Nu ska vi säga upp folk. I detta läge när vi är helt överbelastade anses vi ha arbetsbrist. Det går inte ihop, det är lögn. Det finns inte arbetsbrist, det finns vårdplatsbrist, säger Uffe Hylin.

Han fortsätter:

– Politikerna säger att det inte finns några pengar. Men då får de ju omfördela pengarna på något sätt.

För ganska precis ett år sedan skrev han något liknande på Facebook. Men då fick det inte tillnärmelsevis lika stor spridning. 

Uffe Hylin vet inte varför inlägget fick så stor spridningen den här gången. Men han spekulerar i att det har något att göra med att sjukvården i Stockholm har uppmärksammats mycket på sistone, till exempel genom den manifestation mot neddragningarna som nyligen genomfördes.

– Kanske börjar folk inse att det är något fel. Sedan har naturligtvis medierna förstått att det här är något som är intressant och säljande, så de hänger ju på, säger han.

Hans Facebook-uppdatering avslutas med »Ett gott råd: Bli inte sjuk nu«.

Finns det någon risk med att gå ut till allmänheten på det här sättet?

– Det är klart att folk kanske blir rädda att de inte ska få vård när de behöver det. Det är tråkigt om folk som verkligen är akut sjuka inte kommer till sjukhuset, men jag tror att den risken är väldigt låg. 

Vad har du för budskap till politikerna?

– Det blir naturligtvis att vi får resurser att se till att vi kan ha vårdplatser öppna. Det är ju det som behövs. 

 

Läs även:

Karolinska varslar 250 läkare

Nya varsel på sjukhus i Stockholm

Manifestationer mot neddragningar lockade tusentals

Ett år efter larmet: – Bättre men inte bra på Sahlgrenskas akutmottagning