I förra veckan stod det klart att statliga Apoteket AB köper 20 procent i den privata digitala vårdgivaren Doktor 24. Det får Anna Nergårdh, läkare och statlig utredare med ansvar för utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård, att reagera.

– Det förvånade mig lite att det här skedde just nu eftersom det finns en intensiv diskussion vad gäller just kopplingen mellan nätläkartjänster och apotek. 

Läkemedelsverket lämnade i höstas en rapport till Socialdepartementet där myndigheten föreslår att reglerna om att vårdgivare inte ska få äga apotek, också ska gälla åt andra hållet. Det skulle i så fall innebära att öppenvårdsapotek inte skulle få äga vårdgivare. Det är en fråga som nu bereds i socialdepartementet.

En annan fråga som hänger lite i luften är hur de privata nätläkarna ska ersättas. I dag blir det en merkostnad för regionerna. Och som Läkartidningen har berättat landar notan ibland direkt på enskilda vårdcentraler.

Att statliga Apoteket AB då blir delägare i en privat aktör som Doktor 24 blir lite prekärt.

– Det finns en problematik i att man uppmanar att sköta förskrivningen via nätläkare som de facto blir dyrare för regionerna, säger Anna Nergårdh.

Hon förstår dock att Apoteket AB och Doktor 24 vill ha ett samarbete. En parallell kan dras till exempelvis Apoteket Hjärtat som är storägare i Min Doktor. Så ur Apoteket AB:s synvinkel är det logiskt att kunna erbjuda samma tjänster som konkurrenterna. Och Doktor 24 har nytta av ett samarbete med ett apotek. 

– Så utan att lasta någon av de ingående aktörerna kan jag bli lite förvånad över tajmingen när det rör två principfrågor som är under beredning – såväl när det gäller apotekens ägande av vårdgivare, som när det gäller finansieringsmodell av nätläkartjänster och motsvarande.

Anna Nergårdh påpekar att hon inte har någon insyn i hur arbetet med Apoteket AB:s köp har gått till och vilka överväganden som har gjorts. Men hon tycker att det behövs ett systemperspektiv på ett sådant köp, när man samtidigt håller på att omforma hälso- och sjukvårdssystemet i Sverige.

– Jag tror många tycker det blir svårt att se hur helheten ska hänga ihop när man genomför förändringar samtidigt som man bereder principförslag gällande samma förändringar, och där staten är en aktör i båda de delarna.

Kritik mot Apoteket AB:s köp i Doktor 24 har kommit från flera håll. I förra veckan sa Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm, att det »underminerar hela grunden för svensk sjukvård«.

– I stället för att kontakta sin vårdcentral eller enkelt förnya receptet på 1177 uppmanar Apoteket oss kunder att kontakta en nätläkare – en onödig läkarkontakt som dessutom kostar regionen och därmed vården dyrt, sa hon i ett pressmeddelande.

 

Läs även:

Apoteket blir delägare i Doktor 24

Lagändring kan stoppa Icas planer på vårdexpansion

Hälsocentral la ut sin nätläkarnota på Facebook