För ett år sedan berättade Läkartidningen om att Region Västerbotten vill starta en digital »filial« i Spanien. Genom den skulle läkare kunna arbeta på distans med vissa uppgifter. Tanken var att göra arbetsmiljön bättre och regionen mer attraktiv för arbetskraft både inom och utanför Sverige.

Under det gångna året har man i en förstudie undersökt personalens inställning samt regelverk, anställningsformer, utbildning med mera. Den visade att en utlandsfilial var möjlig och skulle göra regionen till en mer lockande arbetsgivare.

Nu testar man i skarpt läge. Sedan i december finns en läkare på plats i Spanien som över video stödjer ett korttidsboende i Skellefteå, som en del i regionens uppdrag gentemot kommunen.

– Vi har skapat ett arbetssätt som skulle kunna stödja personalen på distans och på det sättet ge patienterna en bättre vård, kontinuitet och ett mindre behov av att söka akut hjälp, säger Virginia Zazo, ledare för projektet och läkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Västerbotten har också inlett ett samarbete med Västernorrland, som har ett eget projekt för distansvård kallat »Digga hälsocentral«. Och i mars kommer de båda regionerna att testa vård på distans från Spanien, i ett koncept man utvecklar tillsammans.

Vilka arbetsuppgifter läkarna kommer att ha är inte helt bestämt än. Sedan tidigare har Västerbotten varit inne på att bilddiagnostik och rent administrativa uppgifter, alltså med begränsad patientkontakt, är lämpliga. Men i samarbetet med Västernorrland vill man testa primärvård. Det kan handla om att hjälpa kroniskt sjuka patienter eller ta lättakuta fall likt annan digital vård i Sverige.

Virginia Zazo har tidigare distansarbetat från Australien i sin roll som verksamhetschef över Hud och STD. Anledningen var att hennes man, som är kardiolog, fått en postdoktjänst inom e-hälsa. Då föddes också tanken om en filial i utlandet. Att det blev Spanien föll sig naturligt eftersom båda två rekryterades därifrån för 20 år sedan.

Tanken är både att man ska ge läkare som redan är anställda i Västerbotten en möjlighet att åka ner till Spanien och arbeta, men också att locka till sig spansk kompetens.

–  Det finns spanska läkare som har flyttat till Sverige och jobbat en period här. Och vi vet att många av dem har flyttat eller kommer att flytta tillbaka. Så kärnan i projektet har också varit att återanvända den kompetensen. Det är många som är intresserade, säger Virginia Zazo.

Men om man lockar till sig spanska läkare kommer de inte bara att arbeta nerifrån kontinenten. 

– Vi tror på en kombination; de kan vara här fysiskt i perioder och sedan jobba på distans. Ska det vara långsiktigt hållbart tror jag att man måste bygga en relation med sin arbetsplats. Vi jobbar på att hitta former för det.

Tidigare har Region Västerbotten finansierat projektet, men nu har även myndigheten Vinnova gått in. I takt med att projektet utvecklas siktar man på att testa fler typer av distansvård, kanske med psykiater, sjukgymnaster och psykologer.

När har ni en stabil närvaro i Spanien tror du?

– Inom några år kanske. Men det är ett stort steg att vi nu beslutat oss för att testa skarpt, säger Virginia Zazo.

 

Läs även:

Västerbotten vill starta virtuell »filial« i Spanien

Med chefen på andra sidan jorden