I måndags meddelade regeringen och dess samarbetspartier Liberalerna och Centerpartiet att välfärden får ett extra tillskott på 5 miljarder kronor under 2020.

1,5 miljarder ska gå till regionerna och 3,5 till landets kommuner.

Vänsterpartiet, som krävt 10 miljarder kronor extra till välfärden, var inte nöjda med regeringens besked. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson uppgav att man skulle fortsätta förhandla om extra pengar till välfärden med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Och nu kommer alltså beskedet att V, KD och M är överens om en extra ändringsbudget. Den innebär generella statsbidrag till välfärden på totalt 7,5 miljarder i år, vilket är 2,5 miljarder mer än vad regeringen utlovat.

– Det behövs. Vi måste se till att rädda varenda jobb som finns för undersköterskor, sjuksköterskor och lärare, för de behövs i välfärden, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson till SVT Nyheter.

Satsningen ska bland annat finansieras genom att det så kallade ingångsavdraget, en nedsättning av arbetsgivaravgifter för personer som står långt från arbetsmarknaden, slopas.

Enligt SVT Nyheter ställer sig även Sverigedemokraterna bakom ändringsbudgeten, vilket innebär att den får majoritet i riksdagen.

Förslaget till extra ändringsbudget ska tas upp vid finansutskottets sammanträde i morgon, torsdag.

Läs också:

Regionerna får 1,5 miljarder extra i år